GUROVIĆ ZAGRMEO PRED AMERE! Moraju ČVRŠĆE u kontakt sa njima, ako hoće da se slikaju, onda im mesto NIJE TU!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne vidim razlog da im se dive nešto i da padaju u nesvest kada vide Lebrona - poručuje Gurović.

GUROVIĆ ZAGRMEO PRED AMERE! Moraju ČVRŠĆE u kontakt sa njima, ako hoće da se slikaju, onda im mesto NIJE TU!

Foto: Profimedia, ST/Nikola Mutić

Sutra se očekuje uzbudljivo polufinale Olimpijskih igara u Parizu između reprezentacija Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, koje će zasigurno privući pažnju celog košarkaškog sveta. Ovo je prilika da se još jednom svedoči čuvenom rivalstvu između ove dve selekcije, koje je već obeležilo istoriju ovog sporta.

Foto: Starsport

Srbija - Amerika

Izabranici Svetislava Pešića imaju izazov ispred sebe, s obzirom da su u proteklom mesecu već dva puta bili poraženi od američkog tima. Ipak, istorija nas uči da je pobeda nad SAD-om moguća i da je to veoma značajan poduhvat. Jedan od najupečatljivijih trenutaka u ovoj istoriji datira još iz 2002. godine, kada je Jugoslavija, predvođena Milanom Gurovićem, ostvarila pobedu nad Amerikom na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Gurovićeve antologijske trojke i sjajna igra te večeri ostale su upamćene kao deo bogate košarkaške istorije.

Ovaj susret donosi i veliki ulog - plasman u finale i šansu za osvajanje sigurne medalje na Olimpijskim igrama. Srbija će se boriti sa posebnim žarom, svesna važnosti ovog meča i prilike da se nadmaši izazov koji predstavlja ekipa Sjedinjenih Američkih Država. Nekadašnji košarkaš, Milan Gurović je za Republiku govorio o ovom košarkaškom klasiku i poručio da Amerikanci jesu favoriti, ali da možemo da igramo sa njima.

- U svakom slučaju oni su favoriti. Do sada su pokazali da igraju najbolje, međutim, kada se dođe u nokaut fazu, onda je sve moguće. Prvu utakmicu sa njima koja je bila prijateljska, to ne bih komentarisao, tu su se momci tek uigravali, što se pokazalo u drugoj gde smo bili egal prvo poluvreme. E pa kada smo uspeli da se vratimo protiv Australije protiv jedne od najboljih ekipa na Olimpiskim igrama, što znači da postoji to neko zajedništvo, ta neka ljubav među njima, deluju kao neka homogena celina - započeo je Gurović i nastavio:

Foto: ST/Nikola Mutić

Milan Gurović

- Prvo poluvreme protiv Amerikanaca u grupnoj fazi je bilo fantastično. Ono što je moja zamerka je da moraju mnogo čvršće da uđu kontakt sa njima. Nikako da se juri za njima, spuštati loptu dole na Jokića. Nikola je najbolji igrač na planeti, to definitivno i Amerikanci će se pripremati za njega sigurno, pa onda za Bogdana i za ostale naše momke. Kada budu udvajali Jokića ključ je da Bogdanović, Aleksa, Gudurić, Dobrić i Marinković pogode što za tri, to moramo da kažnjavamo - dodao je legendarni as.

Prethodni duel sa ove dve selekcije pripao je Amerikancima u grupnoj fazi. Tada je bio egal skoro ceo meč, a pri rezultatu 81:81, selektor Svetislav Pešić je izvukao iz igre Nikolu Jokića i to je bio ključni momenat susreta. Gurović smatra da je Kari krio taktiku na toj utakmici.

- Pešić je u prethodnoj utakmici krio pravu takitku, on je stari lisac. Iskusniji je od pre 20 godina i sigurno će neke minijaturice izvaditi iz rukava, što do sada nismo videli. Naravno, bez Nikole Jokića je to sasvim druga ekipa, on je taj koji je pokretač. Nikola je plej zarobljen u telu centra, ali to njemu ne smeta očigledno. Ono što sigurno znam je da se Amerikanci pribojavaju Nikole, jer ne vidim način kako bi ga zaustavili jedan na jedan, moraće da ga udvajaju ili utrajaju, kao što su to i radili. To znači da naši bekovi itekako moraju da kažnjavaju šutem za tri - jasan je Gurović.

Ono što je ključno je da nemamo respekt prema njihovim najboljim igračima.

- Jedna jako bitna stvar. Ne bi trebalo da imamo repsket prema Lebronu, Durentu, Dejvisu, Kariju zato što ti momci imaju po 37, 40 godina i sigurno da naši momci mogu više da trči, da daju više energije i normalno Durentu ne smemo ni slučajno dopuštati taj šut za tri i da mu se odmaknemo, nego ga naterati u dribling, ovo nije NBA, imaš još tri igrača u reketu i okej majstore izvoli - rekao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Gurović je bio ključni igrač te čuvene utakmice protiv Amerike u Indinapolisu 2002. godine kada je pogodio tri trojke za redom. Rekao je da su oni tada imali fantastičnu atmosferu i da su bili homogena ekipa.

Foto: Profimedia

Zlatna generacija Jugoslavije 2002. godine

- Mi smo isto imali fantastičnu atmosferu, bili smo jedna homogena celina. Dva dana pre te utakmice smo gledali Amerika protiv Argentine, gde su Argentinci dobili 20 razlike, a za Argentinu je tada igrao Đinobili koji je bio jedini NBA igrač, a ovi ostali su bili u španskoj ACB ligi gde i većina nas. Verovali smo da možemo tada da ih dobijemo, išli smo logikom, ako može Argentina, možemo i mi. Jednostavno, nismo ih se plašili, nismo im pokazali repsket nikakav, mislim da je to ključ. Naši igrači ne smeju da ih respektuju, ne vidim razloga da im se dive nešto i da padaju u nesvest kada vide Lebrona. Niko nije nepobediv i to je jedini stav kojim treba da se vode. Ako se budeš divio i tražio da se slikaš sa njima onda stvarno nemaš šta da tražiš tu - zaključio je Milan Gurović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading