NIJE SLUČAJNOST, VEĆ SUDBINA! U Novakovom ZAVIČAJU nikao prvi TENISKI teren!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često posećivao rodno mesto svog oca i davao podršku lokalnom klubu.

NIJE SLUČAJNOST, VEĆ SUDBINA! U Novakovom ZAVIČAJU nikao prvi TENISKI teren!

Foto: Kosovoonline

Da ništa u životu nije slučajno, pa ni ljubav prema belom sportu, svedoči baš Novakov primer: verovali ili ne, u zavičajnom mestu Đokovića Zvečanu sagrađen je prvi teniski teren na Balkanu.

Novak se nekoliko puta vraćao na teren u Zvečanu, pored kojeg je odrastao njegov otac, između ostalog i da podrži lokalni teniski klub, nikad ne propuštajući da istakne koliko mu je taj kraj prirastao srcu.

Foto: Kosovoonline

 

Iver ne pada daleko od klade, kaže naš narod. Tako je i Novak u neku ruku bio predodređen da postane šampion. Uz litre prolivenog znoja, te more talenta, njemu je, eto, i porodičnim poreklom bilo "zapisano" da pelcer s teniskih terena u Zvečanu proslavi širom planete.

Gradnja terena u mestu gde su rođeni Novakov otac i deda i koji će, ispostaviće se, obeležiti istoriju belog sporta, odvijala se u periodu od 1926. do 1941, uporedo s razvojem Rudničko-mehaničkog kopa Trepča. Tada se počelo s izgradnjom rudarskog naselja Zvečan, ali i izgradnjom engleske kolonije, teniskog igrališta i objekta za stanovanja stranaca-stručnjaka koji su došli da rade u kombinatu.

Republika

Foto: Kosovoonline

 

Pridošli Englezi su uporedo s izgradnjom rudnika i flotacija, pored u ono vreme najsavremenijih stanova koje su gradili za sebe, gradili i teniska igrališta u Zvečanu i Starom Trgu. Ipak, tim gospodskim sportom, kako to obično i biva, nije se bavio nijedan ondašnji radnik, čak ni većina domaćih stručnjaka. Tenis je bio rezervisan samo za mali broj povlašćenih, mahom inženjera i rukovodilaca iz inostranstva. U to vreme nije bilo zvaničnih takmičenja, ali su organizovane egzibicije, na koje su dolazili i neki poznatiji teniseri iz tog vremena.

Zvezde dolazile iz Beograda

Kako svedoče lokalni spisi u Zvečanu, godine 1937. na terenima je gostovala ekipa najpoznatijih beogradskih tenisera, predvođena prvakom Beograda Ljubišom Radovanovićem. Zbog svog ekskluzivnog karaktera, beli sport nije osvojio u to vreme omladinu, niti je izazvao veće interesovanje kod radnika ili građana uopšte.
Tek posle rata počinje ekspanzija tenisa na ovim prostorima, a ovaj sport sve više okupira decu proletera i seljaka, koja počinju da udaraju lopticu bekhendom i forhendom.

Foto: Kosovoonline

Kuća porodice Đoković u Zvečanu

Porodica Đoković, čija je kuća bila nedaleko od pomenutih terena, s Novakovim nedavno preminulim dedom Vladimirom i ocem Srđanom na čelu, 1982. se iz Zvečana preselila u Beograd. Ostalo je, što bi se reklo, istorija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading