VELIKA PLJAČKA SRPSKOG ZLATA! Odavno se kovao plan da naši košarkaši NE OSVOJE najsjajnije odličje na OI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je počelo još od "slučajnog" hapšenja Jokićevog brata pred sam početak turnira

VELIKA PLJAČKA SRPSKOG ZLATA! Odavno se kovao plan da naši košarkaši NE OSVOJE najsjajnije odličje na OI

Foto: www.profimedia.rs

Zavera Amerikanaca i Svetske košarkaške federacije (FIBA) s namerom da se Srbija na svaki način spreči da se dokopa olimpijskog zlata u Parizu više ne može da se sakrije. To je dokazano u polufinalu posle neviđene sudijske krađe koja je istopila naših 17 poena prednosti i SAD poslala u finale.

Znali su Ameri da im jedina pretnja dolazi od naše ekipe, predvođene Nikolom Jokićem, od koga su se najviše plašili. Zbog toga su u Pariz poslali najjaču moguću ekipu, rešeni da se konačno dokopaju najsjajnijeg odličja, a kako bi do toga došli nisu birali sredstva. Počelo je još pre Olimpijskih igara, pokušajem da se trostruki MVP poremeti hapšenjem brata, nastavilo se nameštenim žrebom, a okončano brukom u polufinalu koja je raznevila ne samo Srbe, već i čitav košarkaški svet.

- Nijedan tim, nijedan igrač nije izazvao veću zabrinutost SAD od Jokića i Srbije. To je bila osnova za poziv Džoelu Embidu, ali i regrutovanje Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta da obezbede još jedno zlato. To je držalo Stiva Kera i njegov stručni štab, bez obzira na prethodnu pobedu na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživela - objasnio je ukratko specijalizovani portal ESPN.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Uhapšen pred OI: Strahinja Jokić
1. Hapšenje tempirano pre prvog meča


Strahinja Jokić, brat srpskog košarkaša Nikole Jokića, uhapšen je i optužen za napad na utakmici Denver Nagetsa, čak tri meseca posle incidenta i samo nekoliko dana uoči prve utakmice na Olimpijadi između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije! Namera je bila jasna: po svaku cenu sprečiti "orlove" da se dokopaju zlata i progurati drim-tim do trona.
Vest o hapšenju izazvala je buru u srpskoj javnosti, pogotovo na društvenim mrežama, gde se konstatuje da se radi o prljavoj igri da se trostruki MVP NBA lige i najbolji košarkaš naše selekcije izbaci iz ravnoteže.

- Kao slučajno sad hapse brata Nikole Jokića pred sam duel s njihovim košarkašima. Ma važi - glasi samo jedan od komentara, koji listom sumnjaju u nameštaljku Amerikanaca.

2. Nameštaljka za polufinale

Mimo svih pravila i procedure, u gluvo doba noći između subote i nedelje objavljen je žreb po kome "orlovi" već u polufinalu idu na američki drim-tim, a pre toga na nezgodnu Australiju. Prema projektovanom kosturu takmičenja, naša selekcija nije mogla da se sretne s Amerikancima pre borbe za zlato.

Prema komentarima na društvenim mrežama, sve je učinjeno kako bi se "mali Rusi", kako na zapadu gledaju na Srbe, sprečili da dođu do same završnice. S druge strane, otvara se i put za domaćine Francuze, koji su bili u drugom delu žreba, s kojima su Ameri računali da će lako izaći na kraju finalu.

Republika

Foto: Profimedia

Razbili ih na pripremama: Srbija protiv Francuske
3. Sudijska crna trojka za Srbe

Finale velike pljačke dogodilo se u četvrtak uveče: sudijska trojka, koju je delegirala FIBA, predvođena Tuzlakom Ademirom Zurapovićem i amaterom Huliom Anjalom iz Paname, masakrirala je naš tim u trenucima kad se rezultat lomio.

Čitav meč su se dodvoravali američkoj selekciji, što nije mogao da prećuti ni naš selektor Svetislav Pešić. Vodili su naši čak 17 razlike, drim-tim je bezuspešno pokušavao da smanji prednost, a onda se na 7.20 do kraja desila situacija koja je okrenula utakmicu na stranu SAD: na 11 poena razlike (78:67), sudija iz Paname (inače praktično američke kolonije), svirao je faul Jokića nad Dejvisom, ali je zatim i priznao trojku Kevina Durenta.
Na snimku se jasno vidi da je faul napravljen pre šuta za tri poena.

Republika

Foto: BH basket

Glavni arbitar: Ademir Zurapović iz Bosne
4. Ne daju nam ni bronzu!

Da smo mi Srbi svima trn u oku pokazala je i odluka organizatora da sutrašnji meč naše selekcije protiv Nemačke za bronzu zalaže za 11 časova!
Nikom ovaj potez nije jasan, pogotovo što će razlika između ovog meča i finala biti čak 10 sati. Uz to, našim momcima je drastično skraćeno vreme za odmor, za razliku od Francuza koji su svoj meč znatno ranije završili.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo na momenat iz treće četvrtine kada je američki košarkaš Džoel Embid napravio prodor i postigao koš, upitavši u kojoj zemlji se to za takav potez ne sviraju koraci.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Embid protiv Srbije

Italijanska Gazeta delo sport takođe nije imala lepe reči za sudije.
- Amerikanci se vraćaju posle minus 17, pa minus 13 posle 30 minuta, ne gube prisebnost pod pritiskom i vođeni sa 36 poena ogromnog Stefa Karija i tripl-dabla Lebrona Džejmsa uspevaju da savladaju neverovatnu Srbiju koja odavno ljulja san epohalnog iznenađenja. Sve sudijske odluke su išle u pravcu onih sa zvezdastim i prugastim majicama, a maestralni Jokić i Bogdanović morali su da se predaju posle 40 minuta nezamislivog intenziteta - napisala je Gazeta.

Bivši španski trener, a sada stručni konsultant Huan Piti Urtado, zgrožen je suđenjem na ovom meču:
- Po mom mišljenju, uz svo poštovanje, ne možeš da igraš utakmicu sa najboljim igračima na svetu, a da ne sude najbolje moguće sudije. To je važna tema, bez omalovažavanja ijednog tima.

Kako su nas sudije unakazile
Republika

Foto: www.profimedia.rs

Embid faulira Jokića

- Jokić šutirao samo četiri penala, Bogdanović jedan, mada su bili na udaru tokom celog meča
- tolerisale NBA polazak u dribling, što je moglo biti suđeno kao koraci nekoliko puta
- u jednom napadu zažmurili na naš faul na početku napada kako bi SAD košem završio akciju
- svirali faul Srbiji pre šuta Amerikanaca, ali je koš priznat
- nijednom nisu pristali da se gleda snimak sumnjivih situacija
- dodelili loptu Amerikancima, mada je Durent izbio loptu iz ruku Bogdanovića preko pola
- dozvolili prljavu igru, pa SAD u obe četvrtine drugog poluvremena nisu ni ušli u bonus
- Kada se selektor Srbije Svetislav Pešić zbog Embidovih koraka pobunio, našoj klupi je dosuđena tehnička greška

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading