DOPING SKANDAL NA OI: Otkriven je identitet sportistkinje koja je "pala" zbog nedozvoljenih supstanci - njena odbrana nije prihvaćena!

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

08.08.2024

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je sporta, biće i onih koji pokušavaju na nedozvoljen način da stignu do boljih rezultata.

DOPING SKANDAL NA OI: Otkriven je identitet sportistkinje koja je "pala" zbog nedozvoljenih supstanci - njena odbrana nije prihvaćena!

Foto: Instagram.com/helen.polak_pv

Grčka skakačica s motkom Eleni-Klaudija Polak diskvalifikovana je sa Olimpijskih igara i privremeno suspendovana nakon što je testiranjem utvrđeno da je koristila zabranjene supstance, kako je saopšteno od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Grčki olimpijski komitet je saopštio u utorak da je jedan član njihovog tima izbačen iz olimpijskog sela, iako identitet nije bio ranije otkriven. Polak je prvobitno učestvovala u kvalifikacijama, preskočivši visinu od 4.20 metara, ali je kasnije diskvalifikovana.

Nakon informacije o diskvalifikaciji, Grkinja je pokušala da se opravda:

- Pre nekoliko dana, nešto je pronađeno u mom uzorku. Nikada nisam uzimala dodatke ili proteine. Imam problem sa gvožđem i moram jesti crveno meso svaki dan, zabranjeni suplementi moraju biti bili u mesu - istakla je Eleni-Klaudija Polak, a treba napomenuti da je ovo četvrti slučaj dopinga na Olimpijskim igrama 2024 u Parizu.

 

Incident sa Polak dodaje se nizu slučajeva dopinga na Olimpijadi. Avganistanski džudista Mohamad Samin Faizad je testiran pozitivno na stanozolol, anabolički steroid, nakon poraza u osmini finala u kategoriji do 81 kg. Dodatno, irački džudista Sajad Sehen takođe je pao na doping testu, pozitivan na zabranjene supstance metandienon i boldenon. Nigerijska bokserka lake kategorije Sintija Ogunsemilore je pronađena sa tragovima furosemida u organizmu pre svoje prve borbe na Olimpijskim igrama.

Diskvalifikacija i suspenzija Eleni-Klaudije Polak bacaju senku na njen atletski put, postavljajući pitanja o nenamernom konzumiranju zabranjenih supstanci i potencijalnim posledicama za sportiste. Ovaj incident služi kao podsećanje na stroge anti-doping mere na Olimpijadi i posledice za sportiste koji prekrše propise.

Skandal sa dopingom u koji je umešana Eleni-Klaudija Polak ističe stalne izazove održavanja fer-pleja i integriteta u sportu, posebno na prestižnim događajima kao što su Olimpijske igre. Dok se sportski svet bori sa posledicama ovih incidenata, fokus ostaje na promovisanju vrednosti čistog takmičenja i osiguravanju da sportisti poštuju uspostavljene protokole protiv dopinga.

Sva dešavanja s Olimpijskih igara u Parizu ekskluzivno pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading