STIGLA ODLUKA! Da li je NBS smanjila kamatnu stopu treći put zaredom?

Autor:

Biznis

08.08.2024

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo šta je odlučio izvršni odbor

STIGLA ODLUKA! Da li je NBS smanjila kamatnu stopu treći put zaredom?

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Narodna banka Srbije danas donosi odluku o kretanju referentne kamatne stope. Da li će ispratiti prethodne dve odluke, kada je smanjila kamatnu stopu za po 25 baznih poena, ostati na onoj od prošlog meseca ili je pak povećati?

Ipak, izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,0 odsto.

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto), prenosi Telegraf.

Kamatna stopa je procenat koji se koristi za obračunavanje kamate na iznos pozajmljenog ili uloženog novca. U osnovi, kamatna stopa predstavlja trošak koji zajmoprimac plaća za korišćenje novca, ili zaradu koju investitor ostvaruje na svoje uložene sredstva. Postoji nekoliko vrsta kamatnih stopa, uključujući:

Fiksna kamatna stopa: Ova stopa ostaje konstantna tokom celog perioda trajanja zajma ili depozita. Korisnici znaju tačno koliko će platiti ili zaraditi bez obzira na promene u tržišnim uslovima.

Promenljiva kamatna stopa: Ova stopa može se menjati tokom vremena, obično u zavisnosti od kretanja referentnih kamatnih stopa kao što su kamatne stope centralnih banaka ili drugi ekonomski pokazatelji. Promene u kamatnoj stopi mogu uticati na visinu mesečnih rata ili povrat na investicije.

Nominalna kamatna stopa: Ovo je stopa koja se oglašava ili navedena na zajmu ili štednji, koja ne uključuje efekat kompenzacije kamate ili druge troškove.

Efektivna kamatna stopa: Ova stopa uzima u obzir sve troškove povezane sa zajmom ili štednjom, uključujući kamate koje se obračunavaju na periodične uplate, i predstavlja stvarni trošak ili povrat na godišnjem nivou.

Kamata na kamatu (složena kamata): Ovo je kamata koja se obračunava ne samo na početni iznos glavnice, već i na prethodno obračunatu kamatu. To znači da se kamata dodaje na iznos koji se duguje, a zatim se nova kamata obračunava na taj iznos. Složena kamata može značajno povećati iznos koji se duguje ili povrat na investicije u odnosu na jednostavnu kamatu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading