NOVI SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Diskvalifikovane bokserke vraćene u Pariz!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma čudan potez.

NOVI SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Diskvalifikovane bokserke vraćene u Pariz!

Foto: X.com

Dve sportistkinje diskvalifikovane su sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u boksu zbog nepotpunog ispunjavanja kriterijuma za učešće. Lin Yu-ting iz Tajvana i Imane Khelif iz Alžira suočile su se sa diskvalifikacijom zbog neispunjenja određenih medicinskih kriterijuma.

Lin Yu-ting, 28-godišnja bokserka iz Tajvana, je oduzeta bronzana medalja sa Svetskog prvenstva u boksu u martu 2023. godine nakon što nije prošla testiranje za određivanje rodnog identiteta. Sa druge strane, Imane Khelif iz Alžira je diskvalifikovana na istom prvenstvu u Nju Delhiju zbog neuspešnog testiranja nivoa testosterona.

Detalji o razlozima diskvalifikacije Lin i Khelif nisu bili dostupni, jer Međunarodna bokserska asocijacija, koja je organizovala pomenuti događaj, više nije priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Olimpijski komitet je saopštio da su obe sportistkinje ispunile sve uslove za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, u skladu sa propisima o medicinskim testovima i pravilima boksa.

- Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru Olimpijskih igara u Parizu 2024. poštuju uslove takmičenja i pravila za prijavu, kao i sve važeće medicinske propise u skladu sa pravilima 1.4 i 3.1 Bokserske jedinice Pariz 2024 - navodi se u saopštenju MOK i dodaje se: 

- PBU [Pariška bokserska jedinica] je nastojala da ograniči amandmane kako bi minimizirala uticaj na pripreme sportista i garantovala doslednost između Olimpijskih igara - ističu.

Lin i Khelif su obe učestvovale na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, gde su pokazale svoj sportski talenat i veštinu. Lin je čak dvaput trijumfovala na Azijksom prvenstvu u ženskom amaterskom boksu. Imane Khelif se takmiči u velter kategoriji i suočiće se sa Italijankom Angelom Carini, dok će Lin Yu-ting u perolakoj kategoriji boksovati protiv pobednice meča između Marcelat Sakobi i Sitora Turdibekova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading