IPAK NIJE TRANSVESTIT, VEĆ IMA REDAK POREMEĆAJ KOJI JOJ DAJE SNAGU MUŠKARCA?! Bokserka o kojoj BRUJI čitava planeta poseduje DDS!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će se naći pravedno rešenje?

IPAK NIJE TRANSVESTIT, VEĆ IMA REDAK POREMEĆAJ KOJI JOJ DAJE SNAGU MUŠKARCA?! Bokserka o kojoj BRUJI čitava planeta poseduje DDS!

Foto: Profimedia

Olimpijske igre u Parizu su donele niz kontroverznih situacija, a jedna od njih je i slučaj italijanske bokserke Anđele Karini. Ona je predala meč osmine finala Alžirki Iman Helif nakon samo 45 sekundi borbe, izrazivši sumnju u pol svoje protivnice.

Iako su mnogi odmah pretpostavili da je reč o transrodnoj osobi, istina je drugačija - Kelif se sumnjiči da ima DSD (Differences of Sex Development), retko stanje koje pogađa samo oko 1,7 odsto populacije.

Sportisti koji se suočavaju sa DSD-om se često susreću sa nizom problema, a jedan od njih je pitanje pravičnosti u sportu. Naime, osobe sa određenim tipovima DSD mogu imati fizičke karakteristike koje im pružaju takmičarsku prednost, što je dovelo do uspostavljanja pravila od strane Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) kako bi se osigurala ravnopravnost u takmičenju. Pored toga, etika, ljudska prava i zdravstveni rizici su takođe glavna pitanja koja se postavljaju u ovakvim slučajevima.

Foto: Profimedia

Poražena Anđela

Jedan od najpoznatijih slučajeva sportiste sa DSD-om je južnoafrička trkačica Kaster Semenja, koja je bila primorana da uzima lekove kako bi smanjila nivo testosterona i mogla da se takmiči u određenim ženskim disciplinama.

Ova situacija je izazvala značajnu debatu o pravednosti, etici i ljudskim pravima u sportu, a Semenja je otvoreno govorila o zdravstvenim posledicama i psihičkom stresu koje je doživela zbog ovog zahteva.

Kaster Semenja nije jedina koja se suočila sa problemima zbog svog DSD-a. Njene koleginice trkačice Fransin Nijonsaba, Margaret Niairera Vambui, Kristina Mboma i Beatris Masilinnji takođe su bile proglašene nepodobnim za takmičenje zbog ovog stanja, što je dovelo do kontroverzi i pravnih bitaka.

Iako je ovakvih slučajeva bilo i ranije, svaki novi incident otvara nova pitanja o pravičnosti, etici i ljudskim pravima u sportu, a istovremeno postavlja izazove pred sportska tela i organizacije kako bi pronašli pravedno rešenje za sve učesnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading