NEZAPAMĆENA SRAMOTA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA! MUŠKARAC NOKAUTIRAO ŽENU U RINGU I SLOMIO JOJ NOS! Hoće li se i OVO normalizovati?! (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želela je da zaštiti zdravlje, ne da se preda.

NEZAPAMĆENA SRAMOTA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA! MUŠKARAC NOKAUTIRAO ŽENU U RINGU I SLOMIO JOJ NOS! Hoće li se i OVO normalizovati?! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X

Olimpijske igre u Parizu su zahvaćene skandalom nakon kontroverzne borbe između Imane Kelif iz Alžira i Anđele Karini iz Italije. Imane Kelif, bokserka čiji se pol i dalje ne zna, bila je diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva prethodne godine zbog povišenog nivoa testosterona, što je izazvalo veliku polemiku u javnosti. Ipak, uprkos ovim kontroverzama, dozvoljeno joj je da se takmiči na Olimpijskim igrama.

Imane Kelif je postala predmet rasprave zbog povišenog nivoa testosterona, što je izazvalo sumnje u regularnost njenog učešća u ženskoj kategoriji boksa. Ova situacija izazvala je proteste i podigla pitanje jednakih uslova takmičenja za sve učesnike. Njen slučaj je skrenuo pažnju na složenost pitanja rodnog identiteta u sportu i potrebu za jasnim pravilima koja bi obezbedila fer-plej.

Borba između Imane Kelif i Anđele Karini trajala je samo 45 sekundi, nakon čega je Anđela odlučila da napusti ring. Izjavila je da je primila dva udarca u glavu koji su je toliko bolela da nije želela da nastavi borbu. Njeno odustajanje izazvalo je dodatne spekulacije i postavilo pitanje o ulozi medija u ovakvim slučajevima. Takođe, njen potez je otvorio diskusiju o bezbednosti sportista i nužnosti adekvatne zaštite tokom mečeva.

- Pakleno je bolelo. Primila sam drugi udarac u nos i tako me je bolelo da nisam želela da nastavim. Da li sam dozvolila da budem pod uticajem medijskog slučaja? Ne, bila sam ovde da pobedim na OI. Odustajanje je bio gest zrelosti, a ne predaje - rekla je Anđela nakon meča.

Imane Kelif je nastavila takmičenje nakon ovog kontroverznog meča, dok je Anđela Karini istakla da je njen gest odustajanja bio motivisan željom za zaštitom sopstvenog zdravlja, a ne predajom. Ovaj incident bacio je senku na sam početak Olimpijskih igara u Parizu, ističući važnost fer i ravnopravnog takmičenja za sve učesnike. Mnogi sportski stručnjaci i analitičari su zatražili da Međunarodni olimpijski komitet preispita pravila koja se odnose na rodni identitet i hormonski status takmičara.

Reakcije publike i sportskih saveza širom sveta su bile podeljene. Dok su neki podržali Kelif, smatrajući da bi svima trebalo biti dozvoljeno da se takmiče bez obzira na rodni identitet, drugi su istakli potrebu za jasnijim pravilima koja bi obezbedila ravnopravne uslove za sve učesnike.

Očekuje se da će ova situacija podstaći raspravu o potrebi za jasnim pravilima i zaštitom integriteta svih sportista na velikim takmičenjima. Na kraju, svi se slažu da je najvažnije očuvati duh olimpizma i obezbediti fer uslove za sve takmičare bez obzira na njihove individualne razlike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading