STIŽU PLJUSKOVI, GRMLJAVINA I GRAD U OVE DELOVE ZEMLJE! Hitno se oglasio RHMZ! NAGLI OBRT!

Autor:

Vesti

01.08.2024

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od nedelje pretežno sunčano i postepeno toplije.

STIŽU PLJUSKOVI, GRMLJAVINA I GRAD U OVE DELOVE ZEMLJE! Hitno se oglasio RHMZ! NAGLI OBRT!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Republičko hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da će u petak biti promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a sredinom dana i posle podne i lokalnih pljuskova s grmljavinom.

- Ponegde se očekuje i pojava sugradice i grada, sa najvećom verovatnoćom na jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura od 33 °S na severozapadu do 37 °S na jugu i istoku Srbije - najavljuje se na sajtu RHMZ.

Maksimalna temperatura u petak kretaće se od 33 stepena na severozapadu do 37 Celzijusa na jugu i istoku Srbije. U noći između petka i subote pljuskovi će lokalno biti izraženiji najpre na zapadu i severu Srbije.

U subotu će biti svežije, a tokom jutra i prepodneva nestabilna zona sa oblačnim razvojima će se izmeštati ka jugu i istoku, uslovljavajući pljuskove s grmljavinom, ali i lokalnu pojavu sugradice i grada, uz istovremeni prestanak padavina i stabilizaciju vremena na severozapadu zemlje. Maksimalna temperatura od 28 do 31 °S.

Od nedelje pretežno sunčano i postepeno toplije.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da vikend celoj Srbiji donosi pad temperature za pet do sedam stepeni, jer se očekuje prodor hladnog fronta.

Ipak, on će biti oslabljen u odnosu na zapadnije predele.

U subotu u sklopu njega sledi novo prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U petak posle podne, tokom večeri, noći i u subotu očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja sa obilnim pljuskovima, gradom i gromovima, stoji u prognozi.

Na pojedinim lokacijama očekuje se da padne u kratkom vremenskom intervalu i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako se očekuju potencijalno opasne pojave, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i bez panike se ponašati u skladu sa vremenom.

Za razliku od petka kada će grmljavinske nepogode biti rezervisane za severne, zapadne i centralne predele Srbije, one se u subotu očekuju u jugozaapdnim, južnim i jugioistočnim predelima zemlje.

U subotu krajem dana sa severa razvedravanje.

U nedelju sunčano i ugodno toplo, maksimalna temperatura u većini predela neće preći 30.

Sledeće sedmice očekuje se sunčano i pravo letnje vreme, svakim danom i sve toplije, tako da se prema kraju sedmice očekuju vrednosti i do 40°C, zaključuje Đurić.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading