NOSI HIDŽAB PA JOJ NIJE MESTO NA OLIMPIJADI?! Atletičarka izazvala burne reakcije

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sekularizam u Francuskoj pred spektakularni događaj

NOSI HIDŽAB PA JOJ NIJE MESTO NA OLIMPIJADI?! Atletičarka izazvala burne reakcije

Foto: Shutterstock

Atletičarka Sunkamba Dila, koja će predstavljati Francusku na Olimpijskim igrama u mešovitoj i ženskoj štafeti na 4x400 metara izazvala je pažnju javnosti svojom izjavom da joj je zabranjeno da prisustvuje ceremoniji otvaranja ovog prestižnog takmičenja zbog nošenja hidžaba. Ova situacija je podigla pitanje sekularnih principa u Francuskoj i izazvala raspravu o slobodi izražavanja religijskih uverenja.

- Odabrani ste za OI koja se organizuje u vašoj zemlji, ali ne možete da učestvujete na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu na glavi - napisala je Dila na Instagramu. 

Predsednik Francuskog olimpijskog komiteta, David Laparten, istakao je da je važno da se pronađe kompromisno rešenje kako bi se omogućilo Dili da učestvuje na ceremoniji otvaranja, u skladu sa njenim željama.

Pored toga, Laparten je naglasio da će se u budućnosti razmotriti i potreba za dodatnim smernicama kako bi se izbegle slične situacije i omogućilo svim sportistima da izraze svoju religijsku pripadnost na način koji je u skladu sa njihovim uverenjima, a da pri tome ne bude u suprotnosti sa načelima sekularizma. 

Ova situacija sa Dilom ističe kompleksnost balansa između poštovanja sekularnih principa i slobode izražavanja verskih uverenja, posebno u kontekstu velikih sportskih događaja poput Olimpijskih igara.

U međuvremenu, sportisti i organizacije širom sveta prate razvoj situacije, nadajući se da će ovaj slučaj doprineti širem razumevanju i uvođenju pravednijih politika koje će omogućiti bolju integraciju religijskih i kulturnih identiteta u globalnim sportskim događajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading