OBRAĆANJE TIMA SRBIJE PRED POČETAK OI: Novak poklanja zlatnu medalju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiglo je 112 srpskih sportista.

OBRAĆANJE TIMA SRBIJE PRED POČETAK OI: Novak poklanja zlatnu medalju

Foto: Republika

Tim Srbija na Olimpijskim igrama zvaničnom konferencijom za medije obratiće se pred početak takmičenja, u četvrtak od 12 sati. Govoriće Novak Đoković, Nikola Jakšić, Tijana Bošković, predsednik OKS Božidar Maljković, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef Misije Sonja Vasić.

- Srbiju na igrama u Parizu predstavljaju naši sportisti i Novaka Đokovića smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena i ovo su pete OI u karijeri. Tijana Bošković jedna od najboljih odbojkašica na svetu sa velikim brojem odličja. Nikola Jakšić kapiten vaterpolo tima Srbije i ima nekoliko svetskih i evropskih medalja, a osvajao je zlato u Riju i Tokiju. Ljubazno vas molim da pitanja fokusirate na Olimpijske igre - rekla je Sonja Vasić.

- Srpska ekipa je stigla u Pariz sa 112 takmičara uključujući Đokovića, Jokića, Tijanu Bošković i Ivanu Španović. Srbija je spremna da zasija u legendarnom gradu. Svi naši takmičari su dobro pripremljeni, a Srbija je mala zemlja sa dugom i velikom sportskom tradicijom. Naše 34 ekipe u različitim disciplinama se takmiče, slično kao i Francuska. Kako je rekao Ernest Hemingvej za jedan pariski restoran, Pariz je veliki grad i mi smo spremni da u njemu zasijamo. Osvojili smo 9 medalja u Tokiju i sada želimo više. Hoćemo 11 medalja i sa tim bilansom ću biti zadovoljan jer bi bio veliki uspeh. Hvala vam i dajem reč svojim kolegama - izjavio je Božidar Maljković

 

 

- Hvala vam predsedniče. Biće teško ponoviti ovo na toliko jezika kao vi, vredno je to pohvale. Čast mi je što sam deo Olimpijskog tima. Peti put sam ovde i prvi put sam bio u Pekingu i osvojio bronzu, jedinu medalju. Olimpijske igre su najznačajniji događaj u istoriji sporta i svi mi dobro znamo kakva je privilegija i odgovornost kada predstavljate zemlju na ovako velikom takmičenju. Velika mi je čast što sam ovde, moje ambicije su velike, kao i očekivanja, ali biće težak turnir. Ima 64 igrača i svi se takmiče za medalju. Takmičenje je intenzivno i moramo da igramo šest mečeva za osam dana da bismo osvojili medalju. Mnogo igrača učestvuje u mnogo disciplina i kao što sam već rekao predstavljanje svoje zemlje uvek zahteva najbolji učinak i nadam se da ću dati sjajan otpor jer sam na Rolan Garosu imao dosta uspeha, a tu se igra i teniski turnir pa se nadam medalji - rekao je na konferenciji Novak Đoković.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

- Čast mi je što mogu da predstavljam Srbiju treći put na Olimpijskim igrama pa se nadam da ćemo biti zdravi i da ćemo ostvariti rezultat koji želimo. Imala sam tu sreću da sam uzela zlato u Riju i bronzu u Tokiju, a najvažnije je da smo spremni mentalno i fizički i verujem u kvalitet naše ekipe. Hvala vam, daćemo sve od sebe da predstavljamo našu zemlju - rekla je Tijana Bošković.

- Ne znam šta da dodam. Deo sam sjajnog tima koji je osvojio zlato u Riju i Tokiju, pa iako je došlo do smene generacija mi i dalje stremimo ka najvišem odličju. Iako imam dva zlata ništa se nije promenilo, a i dalje imamo isti mentalitet i svi tako misle. Mislim da smo svi potpuno spremni da damo sve od sebe i verujem da ćemo uspeti da obradujemo Srbiju - izjavio je na kraju Nikola Jakšić.

Prvo pitanje je postavljeno Nikoli Jakšiću. Kako je doći na OI kao šampion?

- Imali smo pritisak pre dolaska, sada je još veći i koristimo ga u pozitivnom smislu. Momci koji su bili i koji su prvi put tu su tu da se pokažu u najboljem svetlu i  biće jako naporno sa osam neverovatnih utakmica, ali stvarno veurjem u ekipu i nadamo se najboljem, korak po korak - odgovorio je on.

Nikola Jakšić je kapiten vaterpolo tima Srbije, a upitan je kolika je to čast?

- Da budem iskren, velika mi je čast što sam kapiten ovakvim momcima i mislim da ne zaslužujem to. Trudim se da ih saslušam kada nešto ne znam, pogotovo od starijih kolega. Učim, šta da kažem stvarno, neverovatno je. Osvojili smo dvaput Olimpijksu medalju i ovo je nova ekipa koja ne ide da odbrani zlato već da ga osvoji - dodao je Jakšić.

Republika

Foto: Republika.rs

Nikola Jakšić

 


Možda i najujednačeniji turnir koji smo videli do sada.

- Što se tiče takmičenja samog, nikada nije bilo ujednačenije. Prve dve utakmice su jako bitne jer ako to pobedimo idemo manje-više sigurno u četvrtfinale i to je najbitnije. I ostale su utakmice važne, ali ulazak u eliminacionu fazu je najvažniji. Setimo se Rija kada smo jedva prošli grupu i posle osvojili. Bitno je da te dve utakmice na startu počnu kako treba, a onda da se spremimo za najbitnije, četvrtfinale - zaključio je.

Drastična je smena generacija koju čeka teret dvostrukog olimpijskog šampiona.

- Kada smo krenuli, pre dva meseca i samo tri dana je ostalo do prve utakmice i stvarno je vreme proletelo jer želimo da sve prođe kako treba i to će se videti u bazenu kada bude pravi trenutak i kada bude bilo najteže - prisetio se Jakšić.

Sledeća osoba koja odgovara na pitanja je Tijana Bošković. Znate kako se igraju Olimpijski turnir i na tome temeljite pomeranje granica. Koliko ste spremni za tešku grupu?

- Dobar dan svima, kao što ste rekli imamo veliko iskustvo iza nas. Maja Ognjenović igra svoje pete Olimpijske igre, nas nekoliko smo tu od Rija i sigurna sam da ćemo dati sve od sebe, a ovog puta je sistem drugačiji i utakmice u grupnoj fazi su važne kako bismo u četvrtfinalu imali malo lakšeg protivnika. Po ujednačenosti je do sada najteži turnir. Mislim da je nekih šest, sedam reprezentacija u konkurenciji za zlato. Mene to raduje, jedva čekam 29. i prvu utakmicu - odgovorila je ona.

Republika

Foto: Republika.rs

Tijana Bošković

 

Jedan od najtežih turnira je u Parizu, a pitanje je koliko su odmorili od teške sezone.

- Klupska sezona je bila izuzetno naporna kao i svake godine, ali ove godine smo žrtvovali Ligu nacija i igrali u izmenjenom sastavu jer nas sedam uopšte nije igralo pa smo imali vremena da odmorimo i počeli smo sa treninzima krajem maja pa smo već dva meseca na okupu. Kvalitetno smo radili kao i uvek i znamo recept od prethodnih godina i osećamo veliko samopouzdanje i da smo spremne za početak - nastavila je Tijana.

Kada je ekipa odlučna Srbiju niko ne može da zaustavi...

- Najvažnije je da igramo dobro, ali ono što našu reprezentaciju krasi je odlična atmosfera među devojkama. Mislim da će to biti izuzetno važno jer su Olimpijske igre posebne jer smo svi zajedno i značiće nam podrška ostalih sportista - zaključila je ona.

Kakav je osećaj stići u Pariz i ko će biti glavni konkurent?

- Osećam se isto kao u Riju i uzbuđenje je veliko, a posle par dana u selu je uzbuđenje još veće. Ne bih mogla da izdvojim jednu reprezentaciju, turnir će biti veoma jak kako sam i rekla. U našoj grupi izdvajam Ameriku i Kinu odlikovane reprezentacije iz Rija i Tokija. Bićemo spremni - rekla je Tijana.

Šta treba da uradite da biste osvojili zlatnu medalju? Već imate srebro i bronzu.

- Pokušaćemo da igramo sjajnu odbojku i da osvojimo zlatnu medalju koju želimo i koja nam nedostaje. Imamo veliko iskustvo i dosta igračica ima iskustvo, a imamo i igračice koja su ovo prve olimpijske igre. Iskustvo i mladost će biti dobra kombinacija za osvajanje zlatne medalje. Moram da kažem da imamo kvalitetnu ekipu, dobro smo se spremile i nema razloga da ne verujemo da ne možemo da osvojimo zlato - završila je ona.

Sledeća pitanja su za Novaka Đokovića. Neizbežno pitanje, drugo kolo i duel sa Nadalom...

- Da, video sam žreb uoči konferencije za štampu i postoji veliko interesovanje za duel u drugom kolu jer nas dvojica moramo da savladamo prve protivnike da bismo došli do eventuelnog meča koji bi bio spektakl kao nekada kada smo igrlai na svim velikim terenima širom sveta. Moram da prebrodim prvu prepreku i dam sve od sebe da idemo što dalje. Svestan sam težine Olimpijskog turnira jer je dosta drugačiji od ostalih turnira poput Rolan Garosa koji nam je svima poznat, a pogotovo Nadalu. S druge strane, sam osećaj je drugačiji, predstavljaš Srbiju i dodatni je pritisak i odgovornost ali ne nešto na šta nisam navikao - odgovorio je Novak.

Republika

Foto: Republika.rs

Novak Đoković

Peto učešće Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama, vraća se na šljaku posle trave...

- Očekivanja su uvek visoka, to je nešto što ne mogu da promenim i ne želim da promenim jer to nekako stvara podstrek za mene lično da pristupim ovome na najbolji način sa naporom uloženim na terenu i van njega i donesem medalju Srbiji. Na prethodnim Igrama sam gubio u polufinalima i to je prepreka koju nisam mogao da prebrodim i nadam se da ću ovoga puta uspeti. Nismo imali toliko vremena za pripremu za Olimpijske igre jer je kalendar dosta zgusnut sa turnirima i obavezama. Razlog zašto sam probao da igram Vimbldon i ostvario sjajan rezultat jer je to najveće takmičenje u tenisu i osećao sam da zbog mekoće podloge mogu da se brže i lakše prilagodim u odnosu na koleno, a pošto nisam imao bolove uoči turnira dobro je prošlo. Osećam prethodnih dana da sam spremniji za Igre nego za Vimbldon i koleno samo kako se oseća, mentalno, fizički... Pre Vimbldona nisam imao uobičajene pripreme, nisam bio na 100 odsto i to se odrazilo na igru, a radujem se početku turnira - rekao je on.

 

 

Ove godine nije došao u Olimpijsko selo, a pitanje je da li je to odluka doneta zbog fokusa?

- Jeste, to je jedan od razloga. Hteo sam da imam više privatnosti i mira i da budem usredsređen na svoju rutinu i pripreme za turnir koji je najveći prioritet. Iskustvo učestvovanja na Olimpijskim igrama je važno, a posebnu emociju i energiju donosi selo gde osetiš pravu draž sa preko 10.000 sportista širom sveta i u menzi si pored njih i razmenjuješ iskustva i pristup sa drugim sporitstima. Posetiću ga sigurno, kao i u Tokiju što sam posećivao selo i imao smeštaj na drugom mestu jer je to najbolje za mene i moje pripreme - odgovorio je Novak.

Jednom prilikom je pričao o snovima, a sada?

- Nisam još ništa specifično sanjao ili se barem ne sećam, ali definitivno je da to ne menja zamisli i ciljeve i ambicije koje imam. Ostaje sve isto. Cilj je najveći - kroz smeh je odgovorio.

 

 

Da li se razlikuje mentalna priprema za Olimpijske igre, a da li Đoković želi da gleda nekoga?

- Dobro sam, hvala. Spremniji sam nego pred Vimbldon i mogu da utičem na pripreme da sebe dovedem na neki optimalni nivo jer je onda sve u Božijim rukama i nadam se najboljem. Voleo bih da gledam sve, ali nažalost neću imati prilike da pratim sve i odbojkaše, odbojkašice, vaterpoliste, košarkaše... Sve. Navijam za sve sportiste u svim sportovima i želim im mnogo sreće i da nas obraduju sa mnogo medalja - rekao je Novak.

Bilo bi lepo da kažemo da je ovo predstavljanje Olimpijskih šampiona, a komitet Srbije slavi 100 godina... Da li je Đoković favorit?

 

 


- Od mene možete da dobijete zlato kao poklon. Što se tiče prognoza, ljudi će uvek pričati i posle mnogo godina nisam osvojio titulu u 2024. godini pa to daje povod ljudima da me otpisuju. Dosta puta se dešavalo da su me otpisivali i da sam se vraćao što može biti samo podstrek - odgovorio je on.

 

 

 

 

Endi Mari se povukao, a Nadal je blizu penzije i samo je Đoković ostao iz te ere pa je upitan da je li je ta era gotova?

- Da, čuo sam to za Endija i nadam se da će imati najbolji mogući oproštaj na njegovom poslednjem meču. On je živa legenda ovog sporta i veoma važan teniser u svetu, a to važi i za Nadala, ako ne i više. Svi uspesi Nadal na Rolan Garosu su neverovatni, a Nadal nije rekao kada će ići u penziju i nadam se da neće biti skoro, a ni ja ne razmišljam o penziji iako bi mnogi voleli da se povučem i da se era završi. Dokle god se neko od nas takmiči, era će trajati. Imamo i novu generaciju Sinera i Alkarasa dvojicu najboljih igrača sveta i veoma su mladi i biće nosioci ovog sporta u budućnosti, ali ja sam trenutno tu i u prethodnih 15 godina sa video nekoliko smena generacija i mislim da je sjajno što smo NadaL, Vavrinka i ja ostali da igramo i dali na značaju ovom sportu jer je to velika ravnoteža. Kraj je bliži nego početak, nastaviću da se takmičim sve dok ne budem uživao. Što se tiče Sinera, juče sam video vest da se povukao i odustao je jer ne može da se takmiči, a ja znam koliko voli da igra za Italiju i prošle godine je osvojio Dejvis kup pa se nadam da će se brzo oporaviti - odgovorio je Novak.

 

 

Publika na Olimpijskim igrama je drugačija, nije prava teniska, a upitan je šta očekuje?

- Jedno od najlepših iskustava sam imao u Riju iako sam izgubio. Publika je napravila emotivno veče za mene i ljudi su me podržavali i došli su iz celog sveta da gledaju svoje sportiste u čemu je lepota Olimpijskih igara, multinacionalna publika, zastave različitih zemalja. Možda neće biti zagriženih teniskih obožavaoca, ali tu su ljubitelji sporta i mislim da će biti dobar način čemu se radujem - prisetio se on.


Koliko znači OI Zlato?

- To je moj najveći san trenutno i Igre su za mene uvek bile izazov pa na sebe stavim dodatni pritisak jer sam imao dobra učešća svuda sem u Riju. Imam bronzu, igrao sam polufinala, ali sam sem u Pekingu gubio i nadam se da ću moći opet da to ponovim, čak i dalje. Cilj je zlato iako znam da su stvari drugačije. Zbog podloge smo 2020. igrlai na travi, pa tvrdoj podlozi i sada šljaka. Na Rolan Garosu sam igrao pre dva meseca, dobro poznajem te terene i nadam se meču za medalju - zaključio je.

Da li su samo rezultati bitni u ovom delu karijere?

- Ja ga merim nedaljama kada se ne takmičim, kada igram kako se krećem, ova godina je bila izazovna i u fizičkom i u mentalnom smislu. Ovo su takve okolnosti, a ja ne doživljavam sve to prvi put i znam kako da svemu ovome pristupim i izvučem pouke i to koristim u narednom periodu. Znam da nije isto kao pre 10, 15 godina. Više sam fokusiran i usmeren na najveća takmičenja u ovom sportu. Zato sam i došao ovde, zato se i dalje trudim, zato svakog dana treniram da se takmičim sa mlađim igračima na najvišem nivou. Tome se radujem, svaki turnir je sve veći izazov nego ikada ranije. Inače sam dobro reagovao na izazove i radujem im se - završio je Novak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading