HRVATI OPET PRISVAJAJU NAŠE USPEHE! Neverovatna provokacija pred borbu za zlato na Olimpijskim igrama

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna u nizu besmislenih provokacija pred okršaj "delfina" i "barakuda"

HRVATI OPET PRISVAJAJU NAŠE USPEHE! Neverovatna provokacija pred borbu za zlato na Olimpijskim igrama

Foto: Instagram.com/waterpolo_serbia

Vaterpolo je sport koji izaziva veliko uzbuđenje i interesovanje širom sveta, a upravo će se na Olimpijskim igrama u Parizu vaterpolisti Srbije i Hrvatske boriti za zlatnu medalju. Međutim, pred ovaj veliki sportski događaj, javnost je zatečena pokušajem revizije istorije od strane hrvatskih medija, posebno nakon što je "Jutarnji list" neočekivano izneo tvrdnje o broju osvojenih olimpijskih odličja.

Jedan od najvećih skandala uoči olimpijskog duela između Srbije i Hrvatske jeste pokušaj "Jutarnjeg lista" da promeni istoriju. Naime, ovaj medij je izneo tvrdnju da Hrvatska ima čak 11 olimpijskih odličja u vaterpolu, pokušavajući da uveliča uspeh svoje reprezentacije. Prema njihovim navodima, hrvatski vaterpolisti su navodno osvojili četiri olimpijske medalje, dok su se prethodne medalje "prisvojile" iz vremena bivše Jugoslavije.

- (...) No, treba ovde da se prisetimo i onih hrvatskih vaterpolista, koji su nekad davno činili "gro" reprezentacije bivše Jugoslavije, a njihove se uspehe često iz nekih razloga nepravedno ne spominje i zaboravlja - navodi se.

- Dakle - hrvatski će vaterpolisti u Parizu osvojiti četvrto olimpijsko odličje za Hrvatsku, no hrvatski su vaterpolisti u Parizu "potpisali" ukupno već 11. olimpijsko vaterpolsko odličje. Redom je to izgledalo ovako: srebra su osvojena u Helsinkiju 1952. godine i Melburnu 1956, novo, treće u Tokiju 1964. Usledilo je zlato u Meksiku 1968, zatim srebro u Moskvi 1980. pa zlato u Los Anđelesu 1984. i sledeće u nizu u Seulu 1988. Red je red, Tucak i njegovi igrači neka ne zamere - na zasadima tih davnih, takođe vrlo uspešnih vremena u kojima su briljirali njihovi prethodnici - oni danas beru plodove svojeg mukotrpnog rada. Bravo za hrvatske vaterpoliste, bravo za najtrofejniji hrvatski ekipni sport - navodi se u skandaloznom tekstu "Jutarnjeg lista" u kome je očigledno pokušana revizija istorije, međutim fakti su nešto drugo.

Republika

Foto: Instagram.com/waterpolo_serbia

 

Ova kontroverzna tema pokrenula je diskusije o pravnoj pripadnosti osvojenih medalja iz vaterpola. Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša je potvrdio da je Srbija prema statutu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) punopravna naslednica svih nastupa i medalja koje je bivša država osvajala od 1920. do 1988. Ovo znači da sve medalje, uključujući i one iz vaterpola, pripadaju isključivo Srbiji, a ne Hrvatskoj.

- Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pribrojiti te medalje - rekao je Mateša uz dodatak da su u pojedinačnoj konkurenciji hrvatski sportisti iz Jugoslavije osvojili 14 individualnih medalja, a kao članovi ekipnih sportova 27 - dok to i dalje ne pripada Hrvatskoj.


Važno je istaći da su sve medalje osvojene od 1920. do 1988. godine isključivo pripadale bivšoj Jugoslaviji, a ne pojedinačno Hrvatskoj ili Srbiji. Ovim povodom, Olimpijski komitet Srbije je naglasio da je pravni naslednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i da sve medalje osvojene od 1912. godine pripadaju Srbiji.

Uoči velikog finala vaterpola na Olimpijskim igrama u Parizu, pokušaj revizije istorije od strane hrvatskih medija izazvao je veliku pažnju javnosti. Ipak, istorijski fakti i pravni nasledstvo jasno ukazuju da sve medalje osvojene u vaterpolu pripadaju bivšoj Jugoslaviji, a time i njenim pravnim naslednicima. Očekuje se da će sportsko nadmetanje između Srbije i Hrvatske biti uzbudljivo, a istinska vrednost ovih medalja će ostati deo bogate sportske istorije regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading