SKANDAL: Ni šah nije više ono što je nekada bio - Ruskinja pokušala da otruje protivnicu! Preti joj višegodišnja zatvorska kazna! (VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

11.08.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamere su sve snimile.

SKANDAL: Ni šah nije više ono što je nekada bio - Ruskinja pokušala da otruje protivnicu! Preti joj višegodišnja zatvorska kazna! (VIDEO)

Foto: Twitter.com/printscreen/ Roman Sheremeta

Neviđeni skandal potresa ruski šah. 

U petak je trebao da se odigra šahovski turnir u ruskom gradu Mahačkala, a umesto da se govori o sjajnim potezima i partijama, ceo svet je ostao u šoku zbog poteza šahistkinje Amine Abakarove.

Naime, četdresettrogodišnja Abakarova je uoči početka turnira prosula je živu na mestu gde je trebala da nastupi Umajganat Osmanova, a gest Abakarove su snimile sigurnosne kamere, a skandalozni snimak se brzo proširio društvenim mrežama izazvajući zgražavanje svih.

Prema navodima ostalih učesnika šahovskog turnira u Mahačkali, Abakarova i Osmanova već neko vreme nisu u dobrim odnosima, a Abakarova se ovim potezom navodno htela osvetiti Osmanovoj jer joj je ona vređala porodicu.

 

 

Osmanovoj je pozlilo nakon što je provela neko vreme za stolom te je hospitalizirana, a daljom istragom otkriveno je da ju je Abakarova pokušala otrovati živom, zbog čega joj sada preti višegodišnja zatvorska kazna.

- Šta je šah?

Šah je sportska igra na ploči (tabli) u kojoj učestvuju dva igrača.

Ne postoje pouzdani podaci o njegovom postanku. Najverovatnije je da se pojavio pre više od 2.000 godina. 

Šah se igra na kvadratnoj ploči (tabli) koja se naziva šahovska tabla (ploča). Tabla je podeljena na osam kolona i osam redova polja, dakle sadrži 64 polja koja su naizmenično crne i bele boje.

Svaki igrač počinje igru sa 16 figura. Cilj igre je dovesti protivnika u šah-mat (šah-mat znači mrtav kralj) situaciju.

Šah-mat je situacija kada je kralj napadnut i ne postoji način da se zaštiti od napada ili da se pomeri na nenapadnuto polje. U slučaju šah-mata, partija se završava, a pobednik je igrač koji je matirao suparnika. Osim mata, kad je pobednik poznat, partija može da rezultuje i remijem ili pat pozicijom - tada je rezultat nerešen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading