ISTORIJAT SRPSKOG OLIMPIZMA: Od Stokholma do Pariza - tradicija traje već 112 godina! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

13.08.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što vas interesuje, a niste imali koga da pitate.

ISTORIJAT SRPSKOG OLIMPIZMA: Od Stokholma do Pariza - tradicija traje već 112 godina! (FOTO GALERIJA)

Foto: Dragan Kadić

Olimpijske igre u Parizu su okončane, a srpski sportisti iz francuske prestonice su se vratili sa pet olimpijskih odličja. Zlatnu medalju osvojili su strelci Zorana Arumović i Damir Mikec, teniser Novak Đoković, kao i vaterpolo reprezentacija naše zemlje.

Srebrno odličje je prigrlila taekvondistkinja Aleksandra Perišić, dok su bronzanu medalju zlatnog sjaja osvojili srpski košarkaši.

Istorijat srpskog olimpijzma datira od 1910. godine, mada se mora istaći da smo imali i "predstavnika" na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine. Iako naša zemlja tada nije uzela učešće u takmičenju, Srbiju je u grčkoj prestonici predstavljao kralj Aleksandar Obrenović koji je u Atinu stigao na poziv grčkog kralja Đorđa I.

Olimpisjki komitet Srbije osnovan je 23. februara 1910. godine pod imenom Srpski olimpisjki klub, a dve godine kasnije dvojica srpskih sportista su se našla na OI 1912 u Stokholmu.

Ostaće upamćeno da su prvi srpski olimpijci bili sprinter Dušan Milošević i maratonac Dragutin Tomašević koji je i nosio zastavu naše zemlje na ceremoniji svečanog otvaranja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Republika (@republika.rs)

 

- Peking 2008:

Do narednog učešća Srbije na Olimpisjkim igrama čekalo se 96 godina. Konačno smo se na svetskoj sportskoj smotri pod svojim imenom našli u Pekingu 2008. godine. Ukupno je učestvovao 91 srpski sportista u 11 zemalja. Na ceremoniji svečanog otvaranja zastavu je nosila Jasna Šekarić.

Srbija je stigla do tri olimpijska odličja. Srebro je osvojio plivač Milorad Čavić u disciplini 100 metara delfin, dok su se bronzanim odličjima okitili Novak Đoković i vaterpolo reprezentacija naše zemlje.

"Orlovi" su na kraju zauzeli 62. poziciju na listi zemalja osvajača olimpijskih medalja.

- London 2012:

U engleskoj prestonici Srbija je imala 116 predstavnika u 15 sportova.

Na ceremoniji svečanog otvaranja zastavu je nosio Novak Đoković, a za razliku od igara u Pekingu, osvojena je jedna medalja više.

Zlato je prigrlila Milica Mandić u taekvandou kategoriji do 67 kilograma. Ivana Maksimović je stigla do srebra u streljaštvu, disciplini MK puška 50 metara trostav, a bronze su u otadžbinu doneli Andrija Zlatić u disciplini 10 metara vazdušni pištolj, kao i vaterpolisti naše zemlje.

"Orlovi" su na kraju zauzeli 42. poziciju na listi zemalja osvajača olimpijskih medalja.

- Rio 2016:

U Brazilu je Srbija imala 103 predstavnika u 14 sportova.

IVana Anđušić Maksimović osvajačica srebrne medalje u Londonu, ponela je zastavu na svečanom ptvaranju, a takmičenje smo okončali sa ukupno osam medalja.

Najsjajnija odličja su doneli Davor Štefanek u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 66 kilograma, kao i vaterpolo reprezentacij.

Čak četiri srebrna odličja su se našla na grudima srpskih predstavnika na olimpijadi, a do njih su stigli Tijana Bogdanović u taekvandou do 49 kilograma i kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić u K-2 na 1.000 metara.

U kolektivnim sportovima srebrom se okitila ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, kao i muška košarkaška reprezentacija.

Bronzane medalje doneli su Ivana Španović u skoku udalj i ženska košarkaška reprezentacija.

"Orlovi" su na kraju zauzeli 32. poziciju na listi zemalja osvajača olimpijskih medalja.

 

- Tokio 2020:

Ukupno 86 sportista je učestvovalo na smotri svetskog sporta u prestonici Japana i oni su osvojili ukupno devet odličja.

Zastavu Srbije na ceremoniji svečanog otvaranja nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Srbija je osvojila tri zlata: Milica Mandić (taekvando do 67kg), Jovana Preković (karate do 61kg) i vaterpolo reprezentacija Srbije.

Srebro je prigrlio Damir Mikec u kategoriji vazdušni pištolj 10 metara, dok je u Srbiju stiglo čak pet bronzanih medalja, a osvojili su ih taekvondistkinja Tijana Bogdanović, basketaši 3x3, strelac Milenko Sebić, rvač Zurab Datunašvili, kao i ženska odbojkaška reprezentacija.

"Orlovi" su na kraju zauzeli 28. poziciju na listi zemalja osvajača olimpijskih medalja.

O ostvarenjima u Parizu sve je dobro poznato. Srbija se vratila sa pet medalja i na kraju 27. pozicijom na listi zemalja osvajača olimpijskih medalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading