AMERIKA OSTAJE BEZ OI 2028? Proces je pokrenut! Svetska antidoping agencija iznela šokantne podatke!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

13.08.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki sportisti dopingovani bez ikakvih posledica.

AMERIKA OSTAJE BEZ OI 2028? Proces je pokrenut! Svetska antidoping agencija iznela šokantne podatke!

Foto: youtube.com/printscreen/Geopolitical Economy Report

Letnje olimpijske igre u Parizu su okončane, utisci se sumiraju, ali je istovremeno jedno važno pitanje tek pokrenuto.

Naime, Svetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA).optužila Američku antidoping agenciju (USADE) da je dozvolila svojim sportistima koji su imali pozitivan test na nedozvoljene supstance da se nađu na takmičenju bez ikakvih posledica i čini se da je konačno došlo vreme da se stane na kraj praksi da takmičari iz jedne zemlje ne budu pod ingerencijom Svetske agencije za borbu protiv dopinga.

WADA je istakla da već punu deceniju Američka antidoping agencija dozvoljava svojim srportistima da se nađu na velikim svetskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre i pored činjenice da su bili pozitivni na nedozvoljene suspstance.

Međutim, istinski skandal svetskih razmera tek tu počinje. Kako prenosi "Geopoliticaleconomy.com", sportisti koji su uhvaćeni u koriščenju steroida istovremeno se regrutuju kako bi špijunirali druge sportiste, a uglavnom su pod njihovom "prismotrom" bili sportisti iz Rusije i Kine.

WADA je navedeno iznela u saopštenju od 7. avgusta, u kojem se navodi „šema po kojoj je Američka antidoping agencija (USADA) dozvoljavala sportistima koji su se dopingovali da se takmiče, a da nikada nisu objavili ili sankcionisali kršenje antidoping pravila. Istovremeno se Svetska antidoping agencija pita kako se sportisti iz celog sveta osećaju, kada znaju da moraju da se takmiče sa onima za koje se zna da su varali.

 

 

S obzirom da će SAD biti domaćin XXXIV Letnjih Olipmpisjkih igara 2028. kao i zimske smotre svetskog sporta šest godina kasnije, već sada se nagoveštava da bi navedeno moglo biti i promenjeno pošto je WADA najavila da će dešavanja unutar USADE predočiti i Nezavisnom komitetu za reviziju, usled kršenja globalnih pravila.

Istovremeno Svetska antidoping agencija ističe licemerje Amerikanaca za koje se sumnja da su od 2011. godine dozvoljavali svojim sportistima da dopingovani učestvuju na takmičenjima, da su upravo oni bili ključni faktor u isključenju ruskih sportista sa Olimpisjkih igada 2020. i 2022. godine. Takođe se ističe da je su Amerikanci tokom OI 2024 otpužili kineske sportiste za doping, usled čega su plivači ove zemlje prosečno testirani na nedozvoljene supstance čak 21 put, dok su američki sportisti svega po šest puta bili kontrolisani.

Foto: youtube.com/printscreen/Geopolitical Economy Report

Testiranje kineskih plivača u odnosu na sportiste drugih zemalja

 

U kompletno iznošenje dokaza uključila se i Kineska antidoping agnecija koja je optužila SAD da čak 31% njihovih takmičara nije bilo dovoljno testirano uoči prethodne Olimpijade u Tokiju.

Sjedinjene Države su politizovale sport dugi niz decenija, ali tenzije su dramatično eskalirale poslednjih godina pošto je Vašington vodi novi hladni rat protiv Kine i Rusije prikupljajući političke poene na osnovu sporta.

Međutim, čini se da je teško očekivati bilo kakve promene u dogledno vreme, s obzirom na evidentna političku pristrasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i na ljude koji u njemu sede. MOK na svojoj veb stranici navodi 16 članova izvršnog odbora. Od kojih 11, ili 69%, su iz zapadnih zemalja. – uprkos činjenici da Zapad predstavlja samo oko 14% svetske populacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Milesa

13.08.2024 18:30

Treba oformiti Nezavisni Olimpijski Komitet i organizovati OI za sve ostale zemlje (osim USA) i omogćiti pravim sportistima da se medjusobno takmiče, bez narkomana

Milesa

13.08.2024 18:30

Treba oformiti Nezavisni Olimpijski Komitet i organizovati OI za sve ostale zemlje (osim USA) i omogćiti pravim sportistima da se medjusobno takmiče, bez narkomana