SRBIJA U ODABRANOM DRUŠTVU: Evo gde se naša zemlja nalazi na listi osvajača olimpijskih medalja - bolji smo i od svetskih sportskih velesila!

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

05.08.2024

07:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvećavaju se zlatne rezerve...

SRBIJA U ODABRANOM DRUŠTVU: Evo gde se naša zemlja nalazi na listi osvajača olimpijskih medalja - bolji smo i od svetskih sportskih velesila!

Foto: Instagram.com/printscreen/djokernole

Najbolji srpski teniser Novak Đoković ostvario je izuzetan uspeh na Olimpijskim igrama u Parizu osvojivši zlatnu medalju, čime je dodatno popravio plasman Srbije na rang-listi osvajača odličja na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. Ovo je druga zlatna medalja za našu zemlju na OI 2024, a Novak je svojom pobedom postavio nove standarde u srpskom sportu.

Sa dve osvojene zlatne medalje Srbija uoči desetog takmičarskog dana se nalazi na deobi 21. pozicije na listi osvajača olimpijskih odličja i navedenu poziciju deli sa Azerbejdžanom i Filipinima.

Posebno se mora napomenuti da je Srbija u ovom momentu bolje plasirana od sportskih velesila kao što su Brazil i Španija koje su stigle samo do jdnog najsjajnijg odličja i u ovom momentu zauzimaju pozicije 24. i 26.

Foto: Olympics.com/printscreen

Srbija u odabranom društvu

 

Tokom dosadašnjeg takmičenja čak devet zemalja j imalo priliku da se njihova himna dva puta intonira na pobedničkom postolju. Pored naše zemlje i već pomenutih Azerbejdžana i Filipina, to je pošlo za rukom sportistima iz Novog Zelanda, Švedske, Ukrajine, Hrvatske, Belgije i Hong Konga.

Kada je reč o najuspešnijim državama, Sjedinjene Američke Države i Kina su osvojile po 19 zlatnih medalja, a slede ih Francuska i australija sa po 12, dok dvocifreni broj najsjajnijih odličja imaju i Velika Britanija i Južna Koreja.

Ukoliko bi smo posmatrali ukupan broj odličja, Sjedinjne Američke Države sudaleko najuspešnije sa 71 medaljom, a slede Kina (45), Francuska (44), Velika Britanij (37), Australija (31), Južna Koreja (24), Japan (24), Italija (22),...

Da podsetimo, pre Novaka Đokovića zlatnu medalju Srbiji doneli su strelci Zorana Arunović i Damir Mikec.

Sva dešavanja s Olimpijskih igara u Parizu ekskluzivno pratite na portalu Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading