KARLOS ALKARAZ OTVORIO DUŠU POSLE PORAZA OD NOVAKA: Video sam da baš želi da osvoji zlato! Bio je bolji!

Autor:

Olimpijske igre 2024

04.08.2024

19:10 >> 21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova srebrna medalja je za sve Špance.

KARLOS ALKARAZ OTVORIO DUŠU POSLE PORAZA OD NOVAKA: Video sam da baš želi da osvoji zlato! Bio je bolji!

Foto: Profimedia

Olimpijsko finale teniskog turnira donelo je uzbudljiv meč između mladog Španca Karlosa Alkaraza i iskusnog srpskog asa Novaka Đokovića. Iako je Alkaraz izgubio meč, njegova borba do samog kraja ostavlja snažan utisak. Ispunjena emocijama, Alkaraz je na konferenciji za medije otkrio da je ponosan na sebe i da je dao sve od sebe na terenu.

Alkaraz je istakao da je finale Olimpijskih igara drugačije iskustvo u odnosu na Gren slem turnire, s obzirom na to da je predstavljao Španiju. Pritisak takvog velikog događaja, koji se održava samo jednom u četiri godine, može biti izuzetno velik, a Alkaraz je priznao da je možda osetio jači pritisak nego uobičajeno. 

- Moj nivo je bio veliki, malo sam razočaran jer u najboljim situacijama nisam igrao najbolji tenis, u tajbrejku, kada je on podizao nivo. Ali moram da sagledam sve iz drugačije perspektive, imao sam sjajan turnir, imao sam sjajan meč, ponosan sam na sebe da sam bio u ovoj situaciji, imao sam gladnog Novaka naspram sebe, neverovatnog igrača, velike čestitke za njega, ponosan sam što sam što sam dao sve što sam mogao na teren danas, vratiću se jači i moram da naučim lekciju iz ovoga - rekao je Alkaraz, pa nastavio:

- Drugačije je, ovde igram za Španiju. Igrao sam četiri GS finala, u teškim trenucima, uspevao sam da izdignem svoj nivo, a danas sam pao pod pritiskom, ne znam, možda sam osetio jači pritisak da nisam igrao najbolji tenis zbog toga. Igram 4 GS svake godine, a OI su svake četvrte godine, zato sam mogao i da osetim pritisak.

Ipak, istakao je da će izvući pouke iz ovog iskustva i postati još bolji igrač.

- Moram da naučim iz ovoga, 2023. godine sam rekao da moram da naučim posle poraza od Novaka ovde na RG, sada je isto, moram iz ovoga da naučim, imam iskustvo i biću bolji igrač. Ovaj turnir je poseban za mene, do kraja karijere ću pamtiti to. Igrao sam sa Rafom, gledao sam ga kada je uzeo medalju na OI, bile su ovo sjajne dve nedelje - odlućno govori Alkaraz, i nastavlja:

-Ova srebrna medalja je za sve Špance, za moju zemlju, za sve koji su me bodrili kod kuće i koji su došli ovde, za moju porodicu, moj tim i za mene takođe. Ovo je nešto što sam želeo otkako sam počeo da igram tenis - da donesem medalju Španiji.

Da li može da poredi finale na najvećim turnirima sa finalom Olimpijskih igara?

-Igrao sam četiri finala Grend slema, znao sam da u najtežim momentima pojačam nivo. Danas sam verovatno osetio više pritiska zbog čega u nekim situacijama nisam mogao da igram najbolji tenis. Osetio sam razliku između finala Grend slema i finala Olimpijskih igara.

Mladi teniser je takođe istakao da je bio svestan Novakove želje da osvoji zlatnu medalju, te da je srpski teniser igrao neverovatno u teškim momentima. Alkaraz je priznao da je video Novakovu glad za zlatom i da je smatrao da je srpski as zaslužio pobedu. Ovo finale je bila prilika za Alkaraza da se suoči sa jednim od najvećih izazova u svetu tenisa i da iz toga izvuče korisne lekcije za svoju dalju karijeru.

-Čuo sam mnogo puta da Novak želi da osvoji zlato. I on je rekao "stvarno želim da osvojim zlato" i to sam znao pre meča. U teškim trenucima je igrao impresivno i zbog toga sam video da je gladan i da ide na zlatnu medalju. To je to. Video sam da baš želi da osvoji. Bio je bolji.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Ovim rečima, Alkaraz je pokazao zrelost i spremnost da raste kao igrač, ističući da će ovaj turnir zauvek ostati poseban za njega. Igrati sa Rafom i gledati ga kako osvaja medalju na OI predstavljalo je dragoceno iskustvo za mladog tenisera. Alkaraz je pokazao da je svestan važnosti ovakvih događaja u sportskoj karijeri i da će iz njih izaći kao još jači takmičar.

Objasnio je i zbog čega je emotivno reagovao na poraz.

-Osetio sam da sam razočarao sve Špance na neki način. Znam da su mnogi od njih čekali na moju zlatnu medalju. I ja sam je želeo, ali nije moglo da se desi. Mislio sam kako nisam uspeo da učičnim Špance ponosnim. Na kraju meča nisam mogao jasno da razmišljam i zato sam bio emotivan, ali sada mislim da jesu ponosni. Na kraju dana, ispred sebe sam imao Novaka Đokovića, igrao je bolji tenis i zaslužio je da pobedi. Suze koje ste videli... U trenutku sam shvatio da nisam došao do zlata.

Nastavio je sa sjajnim rečima o Novaku.

-Razmenili smo tek nekoliko reči na mreži. Rekao mi je da ću jednog dana osvojiti zlato. Zaslužuje da deli ovo vreme sa porodicom.

-Da li je najbolji u istoriji? Mislim da sam već pričao o ovome. Gledajući brojeve... Osvojio je sve što je odlučio da će da osvoji. Na papiru i po statistici je verovatno najbolji u istoriji, ali ima mnogo drugih važnih faktora. Nije na meni da kažem ko je najbolji u istoriji, ali definitivno, na papiru je to on.

Karlos Alkaraz je, i pored poraza, pokazao izuzetnu hrabrost, zrelost i spremnost da raste kao teniser. Njegove reči nakon meča svedoče o dubokom poštovanju prema svojim protivnicima i odlučnosti da iz svake situacije izvuče najbolje. Nema sumnje da će ovaj mladi teniser nastaviti da osvaja srca publike širom sveta svojim talentom i karakterom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading