NA SNAZI POZIV ZA HITNU EVAKUACIJU DOK JOŠ IMA VREMENA! Napetost raste iz časa u čas! Dve države izdale upozorenje!

Autor:

Svet

05.08.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo je verovatno da će se situacija naglo pogoršati u narednom periodu.

NA SNAZI POZIV ZA HITNU EVAKUACIJU DOK JOŠ IMA VREMENA! Napetost raste iz časa u čas! Dve države izdale upozorenje!

Foto: Youtube/Printscreen

Turska i Japan upozorili su državljane u Libanu da napuste zemlju ukoliko njihov ostanak nije nužan zbog mogućnosti da se sigurnosno stanje u toj zemlji vrlo brzo pogorša.

Napetost unutar države se povećala nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u sredu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr, vojni zapovednik Hezbolaha.

Foto: Tanjug/AP Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

Ismail Hanije

- Oni koji ne moraju ostati u Libanu treba da napuste zemlju, dok još postoje komercijalni letovi, ako je moguće - kaže se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom kasno u nedelju.

Takođe, pozivaju se građani Turske da ne putuju u tu zemlju ako im nije nužno.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je objavilo upozorenje, u kojem poziva građane da napuste Liban zbog rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Fuad Šukr

U nedelju su Francuska i Italija pozvale svoje građane u Libanu da napuste zemlju zbog rizika vojne eskalacije, a to su učinili i SAD, Britanija, Australija, Švedska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Jordan, preneo je Tanjug.

Podsetimo, palestinska grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, dogovorila se da za privremenog lidera postavi Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Bejrut, Liban

Prema izvorima portala El Arabija i El Hadat, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Mašal, koji je bio vođa grupe od 1996. do 2017. i sada živi u Kataru, izabran je za privremenog lidera pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading