EVOLUCIJA OLIMPIJSKIH IGARA: Kako su vetar i voda postali olimpijski izazov, u Parizu i dve nove discipline

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Olimpijskim takmičenjima primenjuju se pravila World Sailing federacije.

EVOLUCIJA OLIMPIJSKIH IGARA: Kako su vetar i voda postali olimpijski izazov, u Parizu i dve nove discipline

Foto: www.profimedia.rs

Olimpijske igre u Parizu

Jedrenje je jedan od sportova koji se takmiče na Olimpijskim igrama i ima dugu i bogatu istoriju. Početkom 1851. godine, članovi Jaht kluba iz Njujorka su osvojili prestižni Kup sto gvineja, što je označilo početak međunarodnih jedriličarskih trka. Ova disciplina zahteva veliko umeće i iskustvo, budući da se čamci pokreću isključivo snagom vetra.

Pravila i discipline jedrenja

Na Olimpijskim takmičenjima primenjuju se pravila World Sailing federacije, a takmičenja se sastoje od flotnog jedrenja, gde jednako sposobni čamci jedre istom stazom. Tokijske igre su imale deset disciplina, uključujući jedrenje na dasci i mešoviti Nacra 17 Foiling. Stalno se razvijaju jedriličarske discipline, a čamci postaju sve manji i lakši, što zahteva više od sportista.

Novine na Igrama 2024. godine

Na Igrama 2024. godine uvešće se dve nove discipline: windsurfer – iQFoil i kiteboarding. Ovo će sigurno doneti dodatnu uzbuđenost i inovaciju u svet jedrenja na Olimpijskim igrama.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jedrenje na dasci

 


Istorija jedrenja na Olimpijskim igrama

Jedrenje je deo svakih Olimpijskih igara moderne ere. Na prvih Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, loši vremenski uslovi su onemogućili održavanje događaja, te su prve trke održane na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Kategorije takmičenja su se stalno razvijale, a događaji se organizuju prema monotipskim klasama—koje se razlikuju po veličini i težini.

Jedrenje na Olimpijskim igrama predstavlja spoj tradicije, inovacije i izuzetnog sportskog umeća. Sa novim disciplinama koje će biti uvedene na Igrama 2024. godine, očekuje se da će jedrenje privući još veću pažnju i postati još atraktivnije za gledaoce širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading