ZBUNJUJUĆE: Statistika u klin, konačni rezultat o ploču! Gde leže razlozi poraza srpske košarkaške reprezentacije?

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

09.08.2024

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo koji su se barem malo bavili ekonomijom slažu se sa činjenicom da je statistika "kao bikini", sve otkriva, ali ništa ne pokazuje.

ZBUNJUJUĆE: Statistika u klin, konačni rezultat o ploču! Gde leže razlozi poraza srpske košarkaške reprezentacije?

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Olimpijskih igara u Parizu. "Orlovi" su nakon sjajne predstave i 37 minuta igre tokom kojih je sve funkcionisalo na savršeni način, poraženi od selekcije Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 91:95.

Sada predstoji da se ekipa u manje od 48 sati regeneriše, ponovo izađe na parket sa željom, voljom i motivacijom koja je postojala pred duel sa tzv. "drim timom" i u borbi za bronzano odličje savlada Nemačku, selekciju koja nam je veliki dužnik sa prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Manili.

Dan nakon velikog dvoboja i nesrećnog poraza, listom svi traže uzroke koji su doveli do rezultatskog preokreta u samom finišu meča, a koji su za posledicu imali utešnu borbu za treću poziciju na košarkaškom turniru ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

Jedan od detalja koji mnogo toga može da prikaže jeste timska statistika. Međutim, upravo ona unosi potpunu konfuziju, s obzirom da su izabranici selektora Svetislava Pešića u mnogim parametrima, možda i ključnim kada je košarkaški sport u pitanju, bili bolji.

Foto: Fiba.basketball/printscreen

"Statistika je kao bikini"

 

Amerikanci jesu bili bolji u procentima šuta. Za dva poena su imali 65,5%, nasuprot naših 56,3%, dok je u šutu za tri poena odnos iznosio 50% Amerikanaca, nasuprot srpskih 38,5%.

Ono što neretko može da presudi, jeste procenat uspešnosti sa linije slobodnih bacanja. Koliko su naši reprezentativci bili skoncentrisani govori podatak sa smo sa penala imali 83,3% ubačenih lopti u obruč, dok je selekcija SAD-a stala na 64,3% što se može smatrati razočaravajućim.

Važan segment košarkaške igre, jesu skokovi, a Srbija je tu prednjačila. "Orlovi" su ostvarili 34 skoka, naspram jednog manj Amerikanaca, a u oči upada podatak da je "drim tim" za 40 minuta igra zabeležio svega četiri ofanzivna skoka.

Reprezentacija Sjednijenih Američkih Država je imala tri asistencije više, jednu blokadu više. Ekipe su bile izjednačene u ukradenim loptama, dok je naša reprezentacija zabeležila tri greške manje.

Podatak koji je mogao uticati na krajnji ishod meča jeste činjenica da je najbolji američki poenter Stefa Kari ubacio 36 poena, nasuprot 20 pogodaka Bogdana Bogdanovića, a mora se naglasiti da smo sveli Amerikance na samo trojicu košarkaša sa dvocifrenim poenterskim učinkom.

Republika

Foto: Starsport

Doktorska disertacija Bogdana Bogdanovića

 

Sve navedeno jasno pokazuje i dokazuje da je Srbija bila u najmanju ruku ravnopravna sa "drim tomom", ali se ne može zaboraviti da je možda i ključni fantor zbog kojeg je tas na vagi prevagnuo na stranu Amerikanaca ležao u odllukama Ademira Zurapovića (Bosna i Hercegovina), Hulia Anaje (Panama) i Martniša Kozlovskisa (Letonija), trojke u sivom koja je za nas imala crnu boju.

Sva dešavanja sa Olimpijskih igara u Parizu ekskluzivno pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading