I ŠTA SADA? Svetska antidoping agencija optužila Amerikance: "Dozvolili ste takmičenje sportistima sa pozitivnim testom na zabranjene supstance"!

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

09.08.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal u najavi.

I ŠTA SADA? Svetska antidoping agencija optužila Amerikance: "Dozvolili ste takmičenje sportistima sa pozitivnim testom na zabranjene supstance"!

Foto: www.profimedia.rs

Šokantna optužba Svetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA).

Naime WADA je optužila Američku antidoping agenciju (USADE) da je dozvolila svojim sportistima koji su imali pozitivan test na nedozvoljene supstance da se nađu na takmičenju bez ikakvih posledica i čini se da je konačno došlo vreme da se stane na kraj praksi da takmičari iz jedne zemlje ne budu pod ingerencijom Svetske agencije za borbu protiv dopinga.

Povodom navedenog, španska "Marka" je objavila kompletno saopštenje Svetske antidoping agencije:

- Postoje najmanje tri slučaja u kojima je sportistima koji su ozbiljno prekršili pravila, bilo dopušteno da se nastave takmičenje, a o navedenom nije obaveštena WADA. Elitni sportista, koji se takmičio u olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u Sjedinjenim Američkim Državama, priznao je da je uzimao steroide i EPO, ali mu je dozvoljeno da nastavi takmičenje bez ikakvih posledica - stoji u izveštaju, a zatim se dodaje:

Foto: Marca.com/printscreen

Španska "Marka" iznela skandalozne tvrdnje

 

- Kada je Američka antidoping agencija konačno priznala činjenice, napomenula je da bi objava slučaja ugrozila sigurnost sportista i zatražila od WADA da pristane na neobjavljivanje imena. WADA nije imala izbora i prihvatila je zahtev Amerikanaca nakon što je potvrdila da je sigurnosna prijetnja verodostojna.

NA kraju je Svetska antidoping agencija istakla da postupci američkih kolega predstavljaju pretnju integritetu sportskih takmičenja i da se kodeks protiv dopinga mora primeniti i zaštitit. 

Kao zaključak, WADA je snažno osudila postupke USADE, ističući potencijalne posledice koje predstavljaju fundamentalnim principima fer igre i takmičenja.Optužbe i otkrića WADA stavila su fokus na potrebu za strožim merama protiv dopinga i važnost očuvanja integriteta sporta na svim nivoima. Optužbe protiv USADE su izazvale značajnu debatu unutar međunarodne sportske zajednice, a ishodi ovog spora se nestrpljivo očekuju.

Sva dešavanja sa Olimpijskih igara u Parizu ekskluzivno pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading