PEŠIĆ PRED PUT U LIL: Ciljevi su uvek najveći

Autor: Republika/A.Đ.

Olimpijske igre 2024

24.07.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa nam je teška, svi timovi su pokazali koliko mogu i u pripremnim utakmicama

PEŠIĆ PRED PUT U LIL: Ciljevi su uvek najveći

Foto: Starsport

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić je na konferenciji za medije povodom odlaska na Olimpijske igre u Pariz dao svoje mišnjenje o košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Čarter let za prestonicu Francuske za naše košarkaše i košarkašice poleće u 09.00 časova sa aerodroma "Nikola Tesla". Pored Pešića, na konferenciji se nalaze i Nikola Milutinov i Bogdan Bogdanović.

Republika

Foto: printscreen/RTS

 

 

- Ciljevi su uvek najveći, ne samo sa aspekta sportskih rezultata, nego sa aspekta da se pripremimo, da ostvarimo rezultate. Dug je put za nas, trebalo je prvo da se kvalifikujemo preko Mundobasketa, upeli smo da izbegnemo igranje kvalifikacija dodatnih - rekao je Pešić i nastavio:

- Svi košarkaši završili su kasno, imamo primer Milutinova i Petruševa koji su završili u trećoj nedelji juna. Za dodatne napore potrebni su dodatni odmori. Većina igrača imalo je teške sezone. Oni su manje-više noseći igrači u svojim klubovima i uvek moraju da daju najviše što mogu, dolazi do fizičkog opterećenja. Proces priprema za Olimpijske igre, za mene kao trenera, ako mogu da kažem. Igračima to nisam rekao, evo sada im kažem. Najizazovnije pripreme za jedno takmičenje u mojoj trenerskoj karijeri. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila, jer većina igrača nije došla odmorna i spremna. Olimpijske igre su poseban izazov za sve sportiste, za nas naravno... Sa te strane, dodatno zalaganje i motivacija, svi zajedno smo se pripremili koliko je moguće.

Biće Bogdanoviću ovo druge Olimpijske igre, pa se prisetio Rija.

Republika

Foto: Starsport

 

 

- Nosim neka lepa sećanja za Rio. Propustili smo Igre u Tokiju. Dosta igrača ovde, mislim da smo samo Jokić i ja bili u tom sastavu za Rio. Uzbuđeni smo i spremni - napomenuo je Bogdanović.

Zbog povrede Milutinov nije igrao u Riju, sada je tu.

- Grupa nam je teška, svi timovi su pokazali koliko mogu i u pripremnim. Južni Sudan zamalo dobio Amere, Portoriko je bio odličan u kvalifikacijama, neće biti lako. Za Ameriku ne treba da pričam previše, to se zna. Moramo da budemo fokusirani, nema lakog rivala, jedno od težih takmičenja - rekao je Milutinov.

Republika

Foto: Starsport

 

 

- Ovo je izazovno takmičenje, Olimpijske igre su na svake četiri godine, ovo je sigurno jedna dodatna motivacija za kompletnu ekipu, imamo dovoljno iskusnih igrača koji znaju da kontrolišu svoje emocije. Svaki na svoj način ima svoju rutinu za meč i za takmičenje samo po sebi. Važno je kao i na svakom takmičenju da se pripremiš za prvi sledeći meč, to je najbitnije. Da se pravi drugi korak, a prvi nisi napravio, to je i teoretski nemoguće. Prvo da stignemo u Lil, da vidimo kako ćemo tamo da se smestimo sa ovom novom situacijom. Da iskoristimo nekoliko dana do početka, to je prvi cilj. Izgledamo smireni, nadam se da će tako da ostane - objasnio je Pešić.

Pešić je napravio šou na konferenciji.

- Samo kad bi bilo malo više vode ovde...- dodao je on.

Bogdan je spomenuo novi sistem takmičenja.

- Sad i koš razlika ulazi u sistem takmičenja. To kod nas ne menja način pripreme ili igranja. Naša najvažnija utakmica je sledeća - zaključio je Bogdanović.

- Svaki poen je bitan, moramo da se borimo za sve, jer to može da nam donese nešto lakše u narednoj fazi. Moramo biti fokusirani na sve - dodao je Milutinov.

- Koš razlika je vrlo važna iz razloga što je takav sistem prvi put da ne idu svi trećeplasirani, nego dva dalje u četvrtfinale, a drugoplasiran dobija bolju poziciju u četvrtfinalu, ako ima bolju koš razliku u odnosu na ostale ekipe. Sistem je malo za nas komplikovan. Sve se zna. Ali ono što je važno da se kaže danas kada idemo na Olimpijske igre. Ja sam tu bio 1984. godine, ovo je najveća konkurencija od sada, 10 kandidata, a možda i 11, kada pogledamo pripreme. To su kandidati za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji OI. To će biti borba do krajnjih granica, svaki meč je važan ne samo zbog pobede, nego i rezultata - upozorio je Pešić.

Naši košarkaši igraće u grupi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnim Sudanom i Portorikom, dok će košarkašice u grupnoj fazi odmeriti snage sa Portorikom, Španijom i Kinom. Prvi mečevi su već zakazani - muška reprezentacija će se suočiti sa američkim "drim timom", dok će košarkašice odmeriti snage sa Portorikom.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading