SVEČANO ZATVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Zlatni Zorana i Damir nosili trobojku Srbije! Pogledajte kompletan SPISAK osvajača medalja! (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija osvojila pet medalja, od toga čak tri najsjajnija odličja.

SVEČANO ZATVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Zlatni Zorana i Damir nosili trobojku Srbije! Pogledajte kompletan SPISAK osvajača medalja! (VIDEO)

Foto: OKS

U Parizu su zvanično zatvorene Olimpijske igre, na kojima je Srbija osvojila pet medalja

Večeras je u organizovana svečana ceremonija zatvaranja Letnjih olimpijskih igara na kojoj su nas predstavljali strelci Zorana Arunović i Damir Mikec. Njih dvoje su poneli zastavu Srbije na zvaničnom defileu na stadionu "Sen Deni", zajedno sa stotinama drugih sportista koji su obeležili dve nedelje sjajnog takmičenja.

Grci su predvodili kolonu u kojoj su se nalazili i zlatni srpski strelci koji su nam doneli i prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Njih dvoje nisu uspeli da u pojedinačnoj konkurenciji dođu do medalja, ali su u miksu u disciplini 10 m vazdušni pištolj obradovali celu naciju. Uz njih, zlatnu medalju osvojili su Novak Đoković i vaterpolisti Srbije, srebro je donela tekvondistkinja Aleksandra Perišić, a bronzu muška košarkaška reprezentacija. 

Evo kako je izgledao izlazak Zorane Arunović i Damira Mikeca sa zastavom Republike Srbije u "gradu svetlosti":

Podsetimo, Srbija je sa pet medalja (od čega tri zlatne) ostvarila svoj najbolji plasman u ukupnom poretku i zauzela je 27. mesto, iako je recimo u Tokiju osvojila četiri odličja više - bila je slabije plasirana.

Od zemalja nekadašnje Jugoslavije, ostala je ispred i Hrvatske, koja ima sedam medalja, ali dve zlatne, Slovenija je ukupno osvojila tri medalje (takođe dve zlatne), dok Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju nijednu medalju. S druge strane od zemalja iz regiona Mađarska ima čak 19 (šest zlatnih, sedam srebrnih i šest bronzanih) što je u konačnom poretku stavlja na 14. mesto, a ispred nas je i Bugarska (sedam medalja - tri zlatne).

Najuspešnija reprezentacija su Sjedinjene Američke Države koje su 40. zlatnu medalju osvojile preko košarkašica, tako da su se izjednačili sa Kinom od koje imaju ukupno više medalja. Amerikanci su osvojili 126, a Kinezi 91. Na trećem mestu je Japan sa 20 zlatnih medalja (ukupno 45), Australija 18 (53), Francuska 16 (64), mala Holandija 15 (34), Velika Britanija 14 (65), Južna Koreja 13 (32), Italija 12 (40) i Nemačka 12 (33).

Konačan bilans osvajača medalja izgleda ovako:

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading