ŠPANIJA JE PRVAK EVROPE! KAKVO FINALE U BERLINU: Engleska PONOVO imala PRODUŽETKE u šaci, ali se pojavio OJARZABAL i srušio im snove o JOŠ JEDNOM trofeju

Autor:

Sport

14.07.2024

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska reprezentacija Španije savladala je u finalu EVRO Englesku sa 2:1 i postala šampion Evrope!

ŠPANIJA JE PRVAK EVROPE! KAKVO FINALE U BERLINU: Engleska PONOVO imala PRODUŽETKE u šaci, ali se pojavio OJARZABAL i srušio im snove o JOŠ JEDNOM trofeju

Foto: Profimedia

ŠPANIJA - ENGLESKA 2:1 (0:0)

'47 Vilijams, '86 Ojarzabal; '73 Palmer

Kao i svaki put kada je Engleska igrala na ovom prvenstvu - prvih 45 minuta moglo je komotno da se prespava. Španci su pokušavali da nametnu svoju igru i držali su loptu u nogama kroz veći deo igre, ali protiv Sautgejtovog sistema izgleda i najofanzivnije selekcije postaju teške za gledanje. Celih 45 minuta u prvom poluvremenu čekalo se na prvu ozbiljniju priliku koja je viđena u nadoknadi prvog dela igre. Bio je to ujedno i jedini šut u gol do tada, a Fil Foden je dočekao odbitak posle centaršuta i dobro tukao iskosa, ali pravo u Simona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Niko Vilijams

Drugo poluvreme, pak, počelo je kao iz snova - golom posle samo jednog minuta! Neverovatni, po prvi put na prvenstvu 17-godišnjak, Lamin Jamal ponovo se našao u centru pažnje sa svojim najboljim drugarom - Nikom Vilijamsom. Poslao je loptu krilni igrač Barselone na drugu stranu gde su Englezi potpuno zaboravili na Vilijamsa koji je idealno zahvatio loptu i matirao Pikforda. To je nagovestilo daleko uzbudljiviji meč, pa je na terenu sve "prštalo" posle gola. Mogli su i Jamal i Vilijams dodatno da se proslave veoma brzo. Da su samo malo bolje šutirali mogli su dovesti Španiju do kapitalne prednosti od 2:0, ali je jedan poslao loptu pokraj gola, a drugom je izvrsno Pikford odbranio udarac.

Republika

Foto: Profimedia

Gol Palmera

Kao grom iz vedra neba, u trenucima kada je "crvena furija" dominirala, ponovo se zlatna Sautgejtova rezerva pojavila. U 70. je ušao, a tri minuta kasnije postigao prelep pogodak - Kol Palmer je dobio odloženu loptu od Belingema i izvanredno pogodio donji ugao Simonovog gola za izjednačenje. Trebalo je nekoliko minuta Španiji da se oporavi od iznenadnog šoka, a onda - BUM. Svi su očekivali da idemo u produžetke, ali ne i Ojarzabal koji je 18 minuta po ulasku u igru kao još jedna zlatna rezerva i pogodio mrežu protivnika.

Napadač Real Sosijedada je posle kombinacije sa Kukureljom nadmudrio celu odbranu Engleske sa Pikfordom i doneo Španiji četvrtu titulu šampiona Evrope!

TOK MEČA

KRAJ MEČA

90. minut - AUH, ŠTA SE SADA DESILO! ŠPANIJA JE ODBRANILA NEMOGUĆE! U tri navrata je lopta bila na liniji gola, ali je prvo iz mreže izvadio Simon, pa Olmo! Kakav momenat!

86. minut - DAAAAAAAA! GOOOOL JEEEEEE! 2:1 VODI ŠPANIJA - MIKEL OJARZABAL! Još jedna rezerva zlata vredna! Odložio je loptu za Kukurelju na stranu, pa je ponovo dobio i izvanredno matirao Pikforda!

82. minut - PONOVO Pikford spašava Engleze Jamala! Krilo Španije je na sličan način kao maločas šutiralo otvorenim stopalom, ali još jednom golman spašava Englesku!

73. minut - GOOOOOL! 1:1 - KOL PALMER! Samo tri minuta pošto je kročio na teren, sjajni igrač Čelsija ponovo donosi egal na terenu! Belingem mu je odložio loptu, a Španci ostavili previše prostora da se namesti i pogodi perfektno donji ugao gola Simona! Skoro ni iz čega Englezi se JOŠ JEDNOM vraćaju i dolaze do izjednačenja.

66. minut - PIKFORD ČUVA ENGLEZE! Jamal je dobio izvrsnu loptu u prostor i uz malo sreće došao do pozicije za šut. Gađao je po zemlji, ali Pikford sjajno brani i odbija loptu u korner!

63. minut - Pokazuju Englezi znake života nakon šoka - Belingem se dobrim driblingom oslobodio čuvara i stvorio sebi prostora za šut, ali je poslao loptu nekoliko metara pored gola Simona.

56. minut - Umalo je Niko Vilijams u nastavku akcije postigao i drugi pogodak! Probao je sa distance po zemlji, ali je gađao malo pokraj desne stative.

55. minut - Jamal je još jednom izvanredno dodao za Moratu, ali je šut kapitena Španije ispred gola sprečio Stouns!

47. minut - GOOOOOOL! ŠPANIJA VODI 1:0 - NIKO VILIJAMS! Poslao je loptu Jamal na drugu stranu gde su Englezi zaboravili na Vilijamsa koji je idealno zahvatio loptu i matirao Pikforda! Sjajan početak drugog dela posle "uspavanke" u prvom!

POČELO JE DRUGO POLUVREME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minut - Prvu šansu na meču videli smo u nadoknadi prvog dela igre! Fil Foden je vrlo dobro šutirao u okvir gola iz ne lake pozicije, ali je siguran bio Unai Simon.

32. minut - Za sada vredno pomena samo to da su javno opomenuti Hari Kejn i Dani Olmo.

19. minut - Centrirao je sa strane Jamal, ali je to lak posao za Pikforda.

Republika

Foto: Profimedia

Rodri i Kejn

10. minut - Španija drži posed i kontroliše igru, ali ne uspeva da stvori šansu.

MEČ JE POČEO

SASTAVI:

ŠPANIJA (4-3-3): Unai Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Olmo, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

ENGLESKA (4-3-2-1): Pikford - Voker, Stons, Guehi, Šo - Maino, Rajs, Saka - Belingem, Foden - Kejn.

 

 

UVOD

Večeras (nedelja, 14. jul) najkasnije oko ponoći Stari kontinent će dobiti svog novog šampiona, a jedino je jasno da će duel između reprezentacija Španije i Engleske imati epitet rekordnog, s obzirom na to da bi u slučaju trijumfa "crvene furije" oni postali rekorderi po broju titula, dok sa druge strane selekcija "tri lava" pokušava da stigne do svog prvog zvanja evropskog šampiona.

Prema mišljenjima svih, kako ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu, tako i fudbalskih stručnjaka, reprezentacija Španije je pružila najviše na ovom Evropskom prvenstvu i sasvim se zasluženo nalaze na poziciji na kojoj su.

Španci su već oborili jedan "nedodirljiv rekord" pošto su postali prva nacionalna selekcija koja je na EVRO uspela da poveže šest uzastopnih trijumfa i da sa stoprocentnim učinkom stigne do borbe za titulu. Iz grupne faze "crvena furija je izašla sa tri pobede i bez primljnog pogotka, a dominaciju su nastavili i u eliminacionoj fazi takmičenja, a jedino su u duelu sa Nemcima u četvrtfinalu morali da igraju dodatnih 30 minuta kako bi stigli do trijumfa.

Postigli su ukupno 13 pogodaka, a njihova mreža se tresla svega tri puta. Najefikasniji igrač jeste Dani Olmo sa tri postignuta pogotka.

Republika

Foto: Profimedia

Španci u polufinalu

Englezi su se kroz kompletno takmičenja "provlačili" i provlačeći se stigli su do same završnice i borbe za prvi šampionski pehar u istoriji ostrvskog fudbala.

Od početka EVRO 2024 selekcija "tri lava" nije pružala očekivane rezultate i pored činjenice da su po sopstvenom mišljenju u Nemačku stigli kao glavni favoriti.

Tokom grupne faze su ostvarili samo jedan trijumf (Srbija 1:0), kao i dva remija, a i u nokaut fazi su već bili "prežaljeni" posebno u četvrtfinalnom meču kada su pogotkom u nadoknadi vremena uspeli da stignu do izjednačenja u duelu sa Slovačkom, da bi ih Hari Kejn na startu produžetka spasao gorih problema.

U narednoj rundi bili su spretniji i srećniji od Švajcaraca koje su eliminisali nakon izvođenja jedanaesteraca, da bi u prethodnoj rundi protiv Holandije, ponovo nakon preokreta i gola Votkinsa u 90. minutu stigli do borbe za pehar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Heroj Engleske Oli Votkins

Engleska je tokom dosadašnjeg turnira ostvarila tri pobede i isto toliko remija (jedan nerešeni ishod su sa bele tačke pretvorili u trijumf). Postigli su sedam, a primili četiri pogotka. Najbolji strelac Engleza jeste Hari Kejn sa tri postignuta gola.

 

Cup tree provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading