TRADICIJA KOJA SE UVEK ISPOŠTUJE: Verovatno niste znali - evo zašto olimpijci na pobedničkom postolju grizu medalju!

Autor: Vladimir Vorih

Olimpijske igre 2024

31.07.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niste ni mogli da pretpostavite razlog?

TRADICIJA KOJA SE UVEK ISPOŠTUJE: Verovatno niste znali - evo zašto olimpijci na pobedničkom postolju grizu medalju!

Foto: Instagram.com/oksrbije

Četvrti takmičarski dan doneo je veliko slavlje. Zorana Arunović i Damir Mikec su u streljaštvu doneli prvu medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Parizu. Potrudil isu se sjajni srpski strelci da ona bude i najsjajnija, čime se naša zemlja već sada pozicionirala u grupu najupsešnijih očesnika svetske smotre sporta.

Slika sa pobedničkog postolja Damira i Zorane sa odličjima i srpskom zastavom obišla je planetu. ali je istovremeno podtakla na raymišjanje u vezi jdnog detalja koji se redovno ponavlja nakon samog čina uručenja medalja.

Naime, svi sportisti "zagrizu medalju" koju osvoje, a o tradiciji koja traje decenijema, ne tako davno govorio je i predsednik Međunarodnog udruženja olimpijskih istoričara David Valečinski:

- Fotografi su mislili da su sportisti sa medaljama u ustima ikonični snimci koji će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije bi mogle da se pojave na naslovnoj strani bez dodatnog razmišljanja. Mislim da sportisti to inače ne bi radili.

Republika

Foto: Instagram/Printscreen

Zlatni srpski olimpijci

 

Nekada je postojalo mišljenje da sportisti "grizu" medalju kako bi proverili da li je reč o pravom zlatu. Međutim, takva tvrđenja bila su u potpunosti pogrešna.

Ipak, u dosadašnjoj istoriji olimpisjkog sporta dogodila se i jedna neprijatnost prilikom stavljanja odličja među zube. David Meler iz Nemačke osvojio je srebrnu medalju u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine, ali je prilikom fotografisanja sa odličjem u zubima doživeo veliki peh pošto mu je zub napukao.

Ono što je za srpski sport najvažnije, Zorana i Damir u osovjili medalju, a istovremeno i ispunili tradiciju griženja medalje. Ostaje nada da ćemo uskoro videti i druge naše sportiste na pobedničkom postolju koji će morati da ponove zacrtani ritual.

Sve dešavanja sa Olimpijskih igara u Parizu ekskluzivno pratite na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading