DALJE NEĆEŠ MOĆI! PARIZ BLOKIRAN, "ZIDOVI" SU PODIGNUTI: Biti turista u Gradu svetlosti tokom Igara JE PAKAO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doći do Ajfelove kule, katedrale Notr Dam, ili preći Senu je izazov samo za najizdržljivije i najupornije.

DALJE NEĆEŠ MOĆI! PARIZ BLOKIRAN, "ZIDOVI" SU PODIGNUTI: Biti turista u Gradu svetlosti tokom Igara JE PAKAO

Foto: Republika

Pariz je višemilionski grad koji svakog dana posete desetine, pa i hiljade turista. Sada, kada su u toku Olimpijske igre, koje će večeras biti svečano otvorene, to se ogleda u stotinama hiljada, a neke procene kažu i u milionima.

I nema sumnje da bi svi posetioci, poput pravih turista, želeli da odu do Ajfelove kule, katedrale Notr Dam koja je obnovljena posle strahovitog požara, ili da pređu reku Senu preko nekog od brojnih mostova, pa i "mosta ljubavi" sa čuvenim katancima, ili da se prošetaju njenim obalama. E pa ne može! Pariz je ovih dana "zabranjeni grad". Prilazak turističkim atrakcijama čuvenim u celom svetu je zadatak samo za najizdržljivije i najupornije. Ali krenimo redom.

Republika

Foto: Republika

"Berlinski zid" oko Ajfelove kule

Uputili smo se do Ajfelove kule. Plato sa kojeg se pruža prelep pogled na jednu od najpoznatijih građevina iz celog sveta je ograđen zidom visokim preko tri metra. Francuzi su podigli svoj Pariski zid, po uzoru na Berlinski zid, ali bezmalo tri i po decenije po njegovom rušenju. Moramo okolo, a za nama i nekoliko turista.

- Došli smo iz Argentine da navijamo za naše sportiste, ali i da uživamo u Parizu o kojem se toliko priča. Prvi put smo ovde, a ne možemo da priđemo Ajfelovoj kuli. Znate li vi put, vidim da imate tu akreditaciju - pitao nas je jedan momak koji je šetao sa devojkom.

Republika

Foto: Republika.rs

 

Dobili smo uputstvo od redara, otišli okolnim uličicama i došli do pogleda na Ajfelovu kulu "preko tarabe". Tek posle 20 minuta smo došli na "čist" pogled, ali izdaleka. Za kakvu takvu uspomenu, a o onoj pravoj fotografiji i penjanju na Ajfelovu kulu ni govora. Možda za koji dan ako zid padne.

Republika

Foto: Republika

Bliže se nije moglo zbog ograde

A onda smo krenuli "tu preko Naš "ausvajs" nije dovoljno dobar. Ne može se ni metroom do čuvene katedrale, ispod Sene, kada je stanica na ostrvu zatvorena. O silasku do obale nema svrhe ni razmišljati.

Republika

Foto: Republika

Jedan od kontrolnih punktova samo za odabrane

Naravno, manjih zatvaranja ima na sve strane. Barikade od ograda su na sve strane, a i kontejneri dobro dođu da se ulica zabrani za saobraćaj.

Republika

Foto: Republika

Kontejneri kao blokada

Policije, naravno, na sve strane. Doduše, ne kontrolišu one "sitne" prekršaje. A i kako bi kad i sami organi reda po potrebi pređu na crveno svetlo.

Republika

Foto: Republika

Neko sluša Cecu i "Prođi sa mnom kroz crveno": Policajci u Parizu

Trg Konkord je, takođe, zatvoren. Sva sreća pa je čuvena Avenija Šanzelize, poznata i kao Jelisejska polja, otvorena za šetnju skroz od Konkorda do Trijumfalne kapije na njenom drugom kraju. Bar jedno znamenje Pariza "radi".

 

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading