ON JE HODAJUĆA MEDALJA: Kubanski rvač je jedini koji je ostvario OVAJ podvig!

Autor:

Sport

16.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karijera za divljenje.

ON JE HODAJUĆA MEDALJA: Kubanski rvač je jedini koji je ostvario OVAJ podvig!

Foto: Profimedia

Mihain Lopez Nunjez je kubanski rvač grčko-rimskog stila koji je uživao ogromnu popularnost tokom svoje karijere i postao je jedan od najvećih rvača svih vremena. Sa pet zlatnih olimpijskih medalja, pet svetskih šampionata i pet titula na Panameričkim igrama, Lopez je ostavio neizbrisiv trag u svetu rvanja.

On je mlađi brat Mišela Lopeza Nunjeza, kubanskog amaterskog boksera. Jula ove godien on i kubanska džudistkinja Idalis Ortiz određeni su za nosioce zastave na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Lopez je predstavljao Kubu na tri Letnjim olimpijskim igrama, od Atine 2004. do Londona 2012. godine. Osim impresivnog broja zlatnih medalja, posebno je zanimljivo da je bio nosilac zastave svoje zemlje tokom ceremonija otvaranja 2008. i 2012. godine, što ga je učinilo poštovanim i omiljenim među Kubancima.

Na Igrama u Riju 2016. godine, Lopez je osvojio zlato u kategoriji do 130 kg, dodajući još jednu zlatnu medalju svojoj impresivnoj kolekciji. Međutim, prava senzacija usledila je na Igrama u Tokiju 2020. godine, kada je bez izgubljenog boda osvojio četvrtu zlatnu olimpijsku medalju, postavši prvi rvač koji je to uspeo. Ovo ga je takođe svrstalo među samo pet sportista koji su osvojili četiri zlatne medalje u istoj pojedinačnoj disciplini.

Nakon istorijskog trijumfa u Tokiju, Lopez je imao čast da bude nosilac kubanske zastave, čime je postao prvi kubanski sportista koji je četiri puta nosio zastavu svoje zemlje na Olimpijskim igrama. Ovaj podvig prekinuo je vezu između legendarne Teofila Stivensona i samog sebe, pokazujući koliko je Lopez ostavio traga u kubanskom sportu.

Nakon impresivne karijere, Lopez je bio određen, zajedno sa džudistkinjom Idalis Ortiz, za nosioca zastave na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ovo je označilo njegovo peto učešće na Olimpijskim igrama, gde je osvojio svoju petu zlatnu medalju, postavši prvi sportista u bilo kom sportu koji je to uspeo. Njegovo emotivno povlačenje iz sporta, obeleženo ostavljanjem rvačkih cipela na sredini strunjače, bilo je simboličan kraj impresivne karijere jednog od najvećih rvača svih vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading