TUGA U SRPSKOM SPORTU! Preminuo legendarni Vladimir Jorga!

Autor:

Sport

16.08.2024

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je prvi instruktor karatea u bivšoj Jugoslaviji.

TUGA U SRPSKOM SPORTU! Preminuo legendarni Vladimir Jorga!

Foto: Fudokan WFF

Vladimir Jorga

U Beogradu je preminuo Vladimir Jorga, prvi karate instruktor u SFRJ, u 86. godini.

Rođen je 10. jula 1939. godine u Beogradu, gde je sa svojim prijateljem Taiđijem Kazeom i mlađim bratom Ilijom osnovao fudokan stil karatea 1980. godine. Osim po karateu, Jorga je bio poznat i kao osnivač Karate saveza Jugoslavije i Jugoslovenskog tradicionalnog karatea.

Pored svog doprinosa karateu, Vladimir Jorga je takođe radio kao redovni profesor higijene i medicinske ekologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Svoje znanje i veštine prenosio je na naraštaje studenata, ostavljajući dubok trag u oblasti medicinske nauke.

Jorga se čak pojavio i u filmskom ostvarenju "Pazi šta radiš (Maturanti)" iz 1984. godine, u režiji Milana Jelića. Njegova uloga karate instruktora dodala je poseban pečat ovom ostvarenju, ističući njegov uticaj i prisustvo u javnosti.

– Karate je način života, to je put gde čovek istražuje sebe kroz pokret, katu, sparing. Čovek istražuje svoje sposobnosti, svoju kontrolu, fokus. Praktično nema ograničenja, možete celog života da istražujete i uvek nađete nešto novo. Karate je široka staza, gde svako može da nađe sebe – pričao je svojevremeno proslavljeni as karatea.

Vladimir Jorga je ostavio dubok trag u svetu karatea i medicinske nauke, a njegova uloga kao prvi karate instruktor u SFRJ će zauvek ostati upamćena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading