GORI VATRAAAA, A NIGDE PLAMENA! Republika prišla olimpijskom plamenu i otkrila njegovu VELIKU TAJNU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je već postao nova atrakcija Pariza, a u pitanju je genijalna obmana.

GORI VATRAAAA, A NIGDE PLAMENA! Republika prišla olimpijskom plamenu i otkrila njegovu VELIKU TAJNU

Foto: www.profimedia.rs

Olimpijski plamen iznad Pariza

Olimpijska baklja, koja je zapaljena još u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, prešla je dug put po celom svetu. U samom Parizu su je pred simbolično otvaranje Olimpijskih igara nosili Zinedin Zidan, Serena Vilijams, Nađa Komaneči, Karl Luis, Rafael Nadal, a onda su francuske sportske ikone Mari Žoze Perek (atletičarka) i Tedi Riner (džudista) imali tu čast da upale olimpijski plamen.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Novi i stari simbol Pariza: Olimpijski plamen i Luvr

Samo što oni nisu ništa upalili, niti išta sada gori u Parizu! Kada je veliki balon od 30 metara poneo olimpijski plamen visoko u nebo tokom ceremonije svečanog otvaranja Olimpijskih igara, mnogi su se zapitali kako on to gori bez konstantnog dotoka gasa, kao što je to slučaj kada je plamen bio tradicionalno na stadionima, i kako mu nije smetala provala oblaka tog 26. jula u Parizu. Nije mu smetala jer olimpijski plamen ni ne gori!

Republika

Foto: Republika

Kao prava vatra: Olimpijski plamen dok je prizemljen u parku

Kako bismo se lično uverili u novo čudo, Republika je među prvima od novinara iz Srbije otišla do olimpijskog plamena, koji je tokom dana prizemljen u parku Tiljerije, dok se oko 22 časa diže i lebdi na oko 30 metara iznad Pariza osvetljujući nebo. I zaista, dok se prilazi olimpijskom plmnu zakačenom za ogroman balon sve deluje kao da je vatra prava. Međutim, tek kada se priđe postaje jasno da to nije plamen već genijalno osmišljena primena savremenih tehnologija.

 

 

U pitanju je 40 LED reflektora za osvjetljavanje oblaka kojima je dodato 200 mlaznica za pravljenje veštačke magle ispuštanjem vode pod visokim pritiskom, koji imaju stalni protok struje i vode do 60 metara iznad zemlje. Ta kombinacija svetla i oblaka magle omogućava da olimpijski plamen gledajući iz daljine treperi kao pravi plamen, dok oblak vode simulira dim. Zaista, delo francuskog dizajnera Matjea Lenera deluje kao pravi plamen koji nosi balon na vruć vazduh poput onih iz 17. veka koji su bili veoma popularni u Francuskoj.

Republika

Foto: Republika.rs

 

Uverili smo se da je olimpijski plamen postao nova atrakcija u parku između trga Konkord i muzeja Luvr je se oko njega sjatio veliki broj znatiželjnih posetilaca, a efekat dodatno ulepšava odraz u vodi u koju plamen sleti kada je na zemlji. Zbog sve većeg broja posetilaca, koji se slikaju pored olimpijskog plamena, ne bi bilo iznenađenje da on ostane tu u parku Tijerije i posle zatvaranja Olimpijskih igara 11. avgusta kao stalna atrakcija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading