NIJE POVREDA, NEGO TERAPIJA! Evo šta predstavljaju PODLIVI na leđima!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sportisti često koriste ovaj metod.

NIJE POVREDA, NEGO TERAPIJA! Evo šta predstavljaju PODLIVI na leđima!

Foto: Profimedia

Kako na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, tako i na prošlim prestižnim igrama u Tokiju, crni krugovi na leđima sportista, uključujući i poznatog plivača Majkla Felpsa i Kajl Čalmersa, privukli su pažnju javnosti, ali isto tako su i izazvali zabrinutost među gledateljima.

Ovi neobični ožiljci nisu rezultat povreda, već su rezultat drevne terapije poznate kao kaping. Kaping, ili terapija vakumom, ima dugu istoriju koja seže unazad više od 3500 godina. Prvi zapisi o ovoj metodi potiču iz Egipta, dok se njeni koreni vezuju za drevnu kinesku praksu.

 

 

Terapija uključuje postavljanje staklenih, keramičkih, bambusovih ili plastičnih čaša na kožu, stvarajući vakuum koji povlači kožu i povećava dotok krvi, ublažava napetost mišića i podstiče obnavljanje ćelija.

Postoji u dva oblika: suvi i mokri kaping. Suvi kaping uključuje postavljanje tople čašice na kožu, gde se vazduh hladi i stvara pritisak koji povlači kožu, uzrokujući hematom, odnosno nakupljanje krvi u tkivu. Mokri kaping dodatno uključuje mali rez na koži, što može izazvati krvarenje i nosi rizik od infekcije.

Republika

Foto: Profimedia

Majkl Felps nakon tretmana "kaping"

Iako neki tvrde da kaping može pomoći u smanjenju bola i poboljšanju cirkulacije, skeptici kao što je Edzard Ernst, emeritus profesor komplementarne medicine, ističu da naučni dokazi o efikasnosti ove terapije nisu dovoljno uverljivi. 

 

- Bilo je nekoliko kliničkih ispitivanja koja pokazuju da kaping može da bude delotvoran protiv bolova, ali nisam potpuno uveren. Te studije su lošeg kvaliteta, mnoge nemaju dobre kontrole ili su podložne pristranosti, a neki rezultati su previše dobri da bi bili istiniti - objasnio je.

Ernst je uporedi kaping s blagom zuboboljom i slučajnim udarcem po palcu čekićem.

- Shvatićete da udarac čekića čini da zubobolja trenutno nestane, barem na neko vreme - rekao je profesor.

Dakle, da razrešimo misteriju - tamni krugovi nastaju kada kapilari ispod kože puknu zbog pritiska. Terapiju su popularizovali i mnoge poznate ličnosti. Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje ističe da nema dovoljno istraživanja da bi se definitivno utvrdile koristi ove metode.

 

Ovaj drevni tretman se često koristi među sportistima zbog verovanja u njegove potencijalne koristi, ali je važno biti svestan mogućih rizika i nedovoljnih naučnih potvrda o njegovoj efikasnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading