MNOGI BI TREBALO DA UČE OD ŠPANIJE: Sistem koji im je doneo titulu prvaka Evrope!

Autor:

Sport

15.07.2024

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka čast za Špance.

MNOGI BI TREBALO DA UČE OD ŠPANIJE: Sistem koji im je doneo titulu prvaka Evrope!

Foto: Tanjug/AP

Reprezentacija Španije osvojila je Evropsko prvenstvo pošto je u finalu pobedila Englesku rezultatom 2:1. ''Furija'' se četvrti put okitila evropskim zlatom, pa je sada usamljena na prvom mestu, pošto je do sada delila tu poziciju sa Nemcima koji su se tri puta peli na krvo starog kontinenta.

Španci su najviše pokazali na ovom šampionatu, a okosnice tima su bile mlade zvezde poput Nika Vilijamsa i Lamina Jamala. Godinama unazad Španije važi za jednu od najjačih fudbalskih sila, pogotovu se pamti onaj poduhvata kada su osvojili dva puta Evropsko u nizu, a između toga i Svetsko prvenstvo. Ne samo u fudbalu, Španci dominiraju i u ostalim sportovima, pogotovu u košarci, tenisu i vaterpolu.

Foto: Tanjug/AP

Prvaci Evrope: Reprezentacija Španije

Ali, vratimo se na fudbal. Španci su uradili nešto sasvim drugačije i okrenuli se potpuno drugaičijem sistemu koji treba svi da primenjuju. Na mesto selektora je umesto Luis Enrikea došao Lusi de la Fuente. On je neko ko najbolje poznaje kult reprezentacije, pošto je od 2013. na kormilu nacionalnog tima, od najmlađeg pogona do A tima koji sada vodi. 

Foto: www.profimedia.rs

Luis de la Fuente

Nešto što bi svako trebao da praktikuje, jeste taj sistem odabira selektora. De la Fuente je dosta reprezentativaca vodio kroz mlađe selekcije i jasno zna ko koliko može i na kojoj poziciji i kako da od svakog izvuče maksimum. On je od 2013 do 2019 godine bio selektor U19 Španije, potom od 2018. do 2022. U21, kratko je vodio u U23, da bi od 2023. postao selektor A tima. Prošao je čitav jedan proces, nadograđivao se i to je rezultiralo uspehom.

Prvo je osvojio Ligu Nacija, a sada i Evropsko prvenstvo. Očekuje se da ova selekcija Španije dominira još dugo godina. Ono što bi trebalo i Srbija da nauči, jeste taj određeni sistem. Najadekvatniji selektor za ovu generaciju reprezentativaca Srbije bio bi Veljko Paunović koji je osvojio Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu savldavši Brazil u finalu, a i ovog A tima Srbije pod njegovim patronatom bili su čak sedmorica. Dobro organizovan sistem može sve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading