PREMINUO ČUVENI OPERSKI PEVAČ! Opraštaju se porodica i kolege!

Autor:

Zabava

08.08.2024

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon završene osnovne škole, Nikola je nastavio školovanje u Novom Sadu, gde je pohađao Muzičku školu „Isidor Bajić".

PREMINUO ČUVENI OPERSKI PEVAČ! Opraštaju se porodica i kolege!

Foto: youtube/printscreen/BC Info

Nikola David, operski pevač i kantor preminuo u petak. Nikola je bio istaknuti umetnik i prvi jevrejski kantor u Nemačkoj nakon II svetskog rata.

 Rođen je 1969. godine u Beloj Crkvi, a već tokom školovanja pokazivao je izuzetan talenat za muziku. Nakon završene osnovne škole, Nikola je nastavio školovanje u Novom Sadu, gde je pohađao Muzičku školu „Isidor Bajić". Tokom školovanja bio je stipendista Fonda Melanije Bugarinović, a zatim je nastavio studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je stekao dve diplome.

Foto: printskrin/Jutjub

Nikola David preminuo

 

Još kao student druge godine, Nikola je debitovao na operskoj sceni SNP-a u Novom Sadu, gde je ostvario uloge lirskog i karakternog faha u raznim operama i operetama. Njegov talenat nije prošao neprimećeno, pa je ubrzo dobio priliku da debituje i na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvario ulogu princa Tamina u Mocartovoj „Čarobnoj fruli".

Foto: youtube/printscreen/ Luther.Mirjam.Offenbach

Nikola David

 


Nakon toga, Nikola odlazi u Nemačku gde postaje stipendista Fonda Ani Ajsler Leman (Anni-Eisler Lehmann). U Nemačkoj je ostvario značajnu međunarodnu opersku karijeru, nastupajući na renomiranim festivalima i angažmanima u operama širom zemlje. Nastupao je kao solista i stalni član operskih kuća, negujući partije lirskog i karakternog tenorskog faha.


Nakon uspešne operske karijere, Nikola se posvetio jevrejskim studijama na Koledžu „Abraham Geiger" Univerziteta u Potsdamu, specijalizujući se za izvođenje jevrejske liturgijske muzike. Sticanjem diplome postao je prvi kantor u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, a u to zvanje je promovisan 2013. godine.


Pored angažmana na operskoj sceni, Nikola je učestvovao kao solista u vokalno-instrumentalnim delima i sarađivao s brojnim horovima. Takođe, radio je i kao docent na predmetu Tehnika glasa i razvoj ličnosti na Univerzitetu u Eslingenu.

Nikola David je ostavio neizbrisiv trag u svetu opere i jevrejske liturgijske muzike, a njegovo nasleđe će zauvek ostati upamćeno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading