TAJNI POZIV IZ MOSKVE PENTAGONU - SPREČENA KATASTROFA JEZIVIH RAZMERA! Ruski obaveštajci otkrili sulud plan ukrajinskih službi

Autor:

Vesti

29.07.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle upozorenja kolege Andreja Belousova, američki ministar odbrane Lojd Ostin nazvao Kijev i naredio: "Odustanite odmah!"

TAJNI POZIV IZ MOSKVE PENTAGONU - SPREČENA KATASTROFA JEZIVIH RAZMERA! Ruski obaveštajci otkrili sulud plan ukrajinskih službi

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske tajne službe planirale su na teritoriji Rusije tajnu operaciju koju je Pentagon zabranio nakon što je iz Moskve ruski ministar odbrane Andrej Belousov nazvao telefonom američkog kolegu Lojda Ostina. Plan Kijeva otkrila je ruska vojna obaveštajna služba GRU, a Ostin je po svaku cenu želeo da izbegne širenje sukoba i opasnost od nuklearnog rata.

NEPOSLUŠNI KIJEV

Njujork tajms navodi tvrdnje dva svoja izvora iz Pentagona, prema kojima je Belousov 12. jula bez najave pozvao Ostina jer je bio ubeđen da Kijev ima blagoslov Pentagona za tu akciju.

- Belousov je upozorio da takva akcija Ukrajinaca može direktno da podigne tenzije između Moskve i Vašingtona. Ostin je bio iznenađen jer nije znao za takav plan. Ipak, odmah je pozvao ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, kom je rekao: "Ako planirate tako nešto, onda odustanite" - naveli su sagovornici Njujork tajmsa.

Prema ovim izvorima, Pentagon se muči da drži Kijev pod kontrolom, iako je Ukrajina zavisna od američke vojne, obaveštajne i diplomatske podrške, a Rusija optužuje ukrajinske službe za sve terorističke napada, uključujući i masakr na koncertu u moskovskom Krokus holu.

Foto: Printscreen

Amerika se plaši nekontrolisanih reakcija Kijeva

- Pentagon i Bela kuća smatraju da ovakve akcije nisu poboljšale položaj Ukrajine na frontu, ali da je Kijev doveo SAD i NATO u opasnost da ih uvuče u rat - rekao je izvor iz Pentagona.

Sad ukrajinski položaji na Donbasu padaju jedan za drugim, te bi im ulazak drugih zemalja u otvoreni rat s Rusijom znatno olakšao položaj. Pentagon je potvrdio da je Ostin razgovarao s Belousovim, a Njujork tajms navodi da Ukrajina napada dronovima ruske rafinerije uprkos zabrani Bele kuće, koja se boji da će to dovesti do rasta cena nafte, što bi dodatno uvećalo prihode Moskve i opteretilo položaj američkih demokrata uoči izbora.

Takođe, da je Bela kuća bila protiv napada na Krimski most, ali da iz Moskve stižu poruke da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez materijalne i obaveštajne podrške SAD. Pritom bi najopasniji bio napad dronovima na neku od ruskih nuklearnih elektrana blizu fronta.

PRLJAVA BOMBA

Pritom je najstrašniji scenario mogao da se dogodi krajem 2022, kad je Vladimir Putin optužio Kijev da planira napad "prljavom bombom", odnosno projektilom čija bi bojeva glava bila napunjena nuklearnim otpadom iz elektrana. Američke službe tad su saznale za sastanak ruskih generala na kom se razgovaralo o uslovima za primenu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, što je u Beloj kući shvaćeno kao ozbiljna pretnja.

Uzbuna u američkim bazama u Evropi

Kako se navodi, Ostin je upozorio Belousova da ne preti američkim trupama u Evropi usred sve većih tenzija u Ukrajini. Četiri dana kasnije, povećan je nivo borbene gotovosti u tim bazama, a uzrok tome je bio strah od reakcije na ukrajinske napade po dubini ruske teritorije.

Američki zvaničnici rekli su da nema obaveštajnih podataka o neposrednoj pripremi ruskih napada na američke baze, ali da se ta mogućnost ne isključuje jer bi Kremlj tako mogao da pokuša da poremeti dotok ratnog materijala u Ukrajinu.

Parada flote otkazana bez obrazloženja

Ruski izvori primetili su da je posle razgovora Ostina i Belousova prvi put otkazana parada Baltičke flote u vodama kod Kriondštata, nadomak Sankt Peterburga, u kojoj je trebalo da učestvuju i dva broda Ratne mornarice Kine. Nekoliko dana pre toga povećan je broj letova američkih i švedskih aviona za radio-elektronsko izviđanje.

Rusi sumnjaju da je upletena CIA

Pojedini ruski analitičari smatraju da postoji mogućnost da je Kijev spremio akciju pod pokroviteljstvom CIA, koja nije o tome obavestila Pentagon. Prema tim izvorima, Belousov je računao da će Ostin bolje shvatiti moguće posledice i odmah reagovati. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading