NEMIRNE VODE U SRBIJI ODNELE ČETIRI ŽIVOTA ZA DVA DANA! Ronioci upozoravaju: Evo šta NIKAKO NE SMETE pre ulaska u vodu!

Autor:

Vesti

29.07.2024

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važni saveti

NEMIRNE VODE U SRBIJI ODNELE ČETIRI ŽIVOTA ZA DVA DANA! Ronioci upozoravaju: Evo šta NIKAKO NE SMETE pre ulaska u vodu!

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

I ovaj vikend obeležen je visokim temperaturama. Građani su izašli na reke i jezera kako bi se rashladili, a među njima je i četvoro mladih za čijim telima tragaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije su tokom proteklog vikenda četiri puta bili angažovani u slučajevima izvlačenja tela utopljenih lica.

Tijana skakala u Perućac

Tijana G. (36) je, prema dostupnim informacijama, prva koja je nestala u vodama Srbije. Ona je iz okoline Pančeva, a na jezero Perućac je došla sa društvom. Sa njima je sa splava skakala u vodu, a kada su njeni prijatelji primetili da je nema, odmah su pozvali policiju i vatrogasce spasioce. Jezero su pretraživali čamcima celu noć, ali nisu je pronašli.

Ronioci Žandarmerije su se zatim uključili u potragu.

Mladić nestao u Velikoj Moravi

Muškarac (25) nestao je juče, oko 15 sati, u Velikoj Moravi u ataru sela Lučica kod Požarevca. On je na reku došao sa mlađim bratom koji je isplivao iz reke.

Izvor "Informera" rekao je da se u reci kupalo više osoba, međutim, kada su videli da nema muškarca (25) odmah su pozvali policiju i vatrogasce kako bi pomogli u potrazi za nestalim mladićem.

Zlatarsko jezero

Na Zlatarskom jezeru je juče nestao mladić koji je poslednji put viđen u vodi.

Na lice mesta je ubrzo došla policija i Hitna pomoć.

Ubrzo je pozvana policija i vatrogasci koji su se uključili u potragu.

Nažalost slučaj je završen tragičnim ishodom.

Spasioci uspeli da spasu devojku na Štrandu

Juče oko 17 sati spasioci su iz Dunava izvukli žensku osobu. Kako je rekao portparol novosadske Hitne pomoći dr Zoran Kulj, lekarska urgentna ekipa intervenisala je po prvom prioritetu. Nakon ukazane pomoći na licu mesta, devojka je u svesnom stanju prevezena na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Spasilac uočio devojku u vodi

"Gradsko zelenilo" saopštilo je da je oko 17 sati na plaži između Danubiusa i Mosta slobode, sa spasilačke kule spasilac uočio da se u vodi nalazi ženska osoba koja je plutala licem ka vodi.

On je odmah uskočio u vodu, te izvukao devojku na plažu gde joj je ukazana neophodna pomoć.

Spasilačka služba "Štranda" apeluje na sve posetioce da obavezno poštuju pravila plaže i poslušaju savete i uputstva spasilačke službe.

Spasena osoba i u Bačkoj Palanci

Juče se dogodila još jedna intervencija i to na plaži u Bačkoj Palanci kada je, za sada nepoznata osoba, spasena iz Dunava i prevezena u bolnicu.

Za sada, nije poznato u kakvom je stanju.

Koje su sve opasnosti u vodi?

Zamenik komandanta Ronilačke jedinice MUP Marko Mladenović, rekao je ranije da podvodne struje, muljevito dno i neujednačena dubina predstavljaju značajan rizik, posebno za poluplivače.

Svaka promena na tlu pod nogama može izazvati paniku, što često dovodi do utapanja.

- Pod vodom se mogu naći trave, pa čak i ribe koje mogu iznenaditi kupače, izazivajući paniku i potencijalno utapanje. Stoga apelujemo na roditelje da upisuju decu u škole plivanja i razvijaju kulturu sigurnog ponašanja u vodi od malih nogu - naglašava.

Mladenović ukazuje i da se sva uređena kupališta mogu prepoznati po spasilačkoj službi i obeleženoj kupačkoj zoni bovama.

Na šta obratiti pažnju pre ulaska u vodu

- Posebno apelujemo na građane da koriste gradska kupališta i bazene, izbegavaju konzumiranje alkohola i droga pre ulaska u vodu, ne ulaze u vodu neposredno nakon obroka, ne precenjuju svoje mogućnosti i ne pokušavaju da preplivaju rečne tokove i jezera - naglašava zamenik komandanta Ronilačke jedinice.

On naglašava da roditelji nikako ne ispuštaju decu iz vida u blizini vode i da mališani obavezno nose opremu za boravak u vodi kao što su mišići, gume...

- To isto važi i za plovne objekte, kao što su splavovi i čamci. Tu je obavezno korišćenje zaštitnih prsluka. Nikako ne skakati u vodu sa njih - zaključuje on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading