DUPLIRANE INVESTICIJE NIS-A U PRVOM POLUGODIŠTU 2024. GODINE

Autor:

Vesti

29.07.2024

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kapitalne projekte uloženo 24,4 milijarde dinara Beograd, 29. jul 2024. godine

DUPLIRANE INVESTICIJE NIS-A U PRVOM POLUGODIŠTU 2024. GODINE

Foto: NIS

U prvom polugodištu 2024. godine fokus NIS-a bio je na realizaciji započetih investicija u dalji razvoj i modernizaciju kompanije. U kapitalne projekte uloženo je 24,4 milijarde dinara, što je 111 odsto više u odnosu na investicije realizovane u prvih šest meseci 2023. godine.

Prioritet kompanije bio je i na urednom snabdevanju tržišta svim vrstama naftnih derivata tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte u Pančevu, najkompleksnijem u istoriji ove fabrike. Time je omogućeno da se Rafinerija pozicionira kao jedna od najsavremenijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. Značajna sredstva uložena su i u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u nastavak modernizacije maloprodajne mreže. 

Prosečna cena nafte tipa „Brent” u izveštajnom periodu bila je 84,1 dolar za barel, što je pet odsto više u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine. Neto dobit NIS Grupe iznosi 5,3 milijarde dinara, dok pokazatelj EBITDA iznosi 22,8 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 118,1 milijardu dinara. 

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 575 hiljada uslovnih tona. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 1,4 miliona tona, a ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 1,65 miliona tona. 

Realizovan je i novi projekat u okviru energetske tranzicije kompanije – u Pogonu za proizvodnju pijaće vode „Jazak“ izgrađena je solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp, a vrednost ovog projekta iznosi više od pola miliona evra. 

NIS je nastavio i sa realizacijom aktivnosti od koristi za zajednicu. Raspisan je novi konkurs programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ koji će se sprovesti pod sloganom "Zajedno za zelenu energiju“, a kompanija će u podršku projektima u oblasti obnovljivih izvora energije uložiti 144,5 miliona dinara u lokalnim samoupravama u kojima sprovodi najveći deo svojih poslovanih aktivnosti. Takođe, NIS je ponovo izabran među tri vodeća poslodavca u našoj zemlji, prema rezultatima istraživanja „TalentX“ koje je sprovela grupa sajtova za zapošljavanje Poslovi.Infostud. 

U nastavku godine NIS će ostati posvećen unapređenju finansijskih i operativnih rezultata, kao i sprovođenju investicionog ciklusa, sa posebnim naglaskom na dalju energetsku tranziciju i realizaciju zelene agende.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading