"AKO STE PROTIV "RIO TINTA", ZAŠTO STE GA DOVELI U SRBIJU?" Sedam pitanja Ane Brnabić na koje OPOZICIJA NEMA ODGOVOR - političko licemerje u nekoliko redova!

Autor:

Vesti

29.07.2024

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brnabićeva je pitala i zašto su "Rio Tintu", koji danas opisuju kao najgoru kompaniju, dali istražna prava 2004.

"AKO STE PROTIV "RIO TINTA", ZAŠTO STE GA DOVELI U SRBIJU?" Sedam pitanja Ane Brnabić na koje OPOZICIJA NEMA ODGOVOR - političko licemerje u nekoliko redova!

Foto: Tanjug

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić postavila je danas sedam pitanja poslanicima opozicije povodom kompanije "Rio Tinto", koja je došla u Srbiju početkom dvehiljaditih godina, kada su oni bili na vlasti, i ocenila da je sve što danas rade odraz njihovog političkog licemerja.

Brnabićeva je, obraćajući se kao poslanik, pitala opoziciju zašto su, ako je "Rio Tinto" nagora kompanija, tu kompaniju doveli u Srbiju.

- "Rio Tinto" je registrovao ćerku-firmu 16. maja 2001. i otad do 2004. dve su tadašnje vlade pregovorale sa tom kompanijom i lično je pozvale da dođe u Srbiju, opisujući je kao najbolju kompaniju - ukazala je Brnabićeva.

Brnabićeva je pitala i zašto su "Rio Tintu", koji danas opisuju kao najgoru kompaniju, dali istražna prava 2004. 

Još jedno od pitanja koje je postavila Brnabić jeste zašto je 2006. godine usvojen novi Zakon o rudarstvu kojim je isključena mogućnost da Srbija, nakon što se potvrdi postojanje rezervi ruda, u najboljem interesu građana raspiše aukcija i tender.

- Ukinuta je odredba prema kojoj eksploataciona prava dobija onaj ko da više, kao i mogućnost da država sama za sebe zadrži eksploataciona prava. To je ukinula tadašnja vast, a današnja opozicija - rekla je Brnabić.

Takođe, ona je pitala i zašto su to "dodatno cementirali novim Zakonom o rudarstvu kojim je ekploataciona prava dobila samo kompanija Rio Tinto i niko drugi".

Brnabić je pitala poslanike opozicije i zašto su, ako su protiv litijuma, 2012. godine usvojili Strategiju korišćenja resursa koja se dobrim delom poziva na Rio TInto i to kao prvu strategiju bilo gde na svetu koja se referiše samo na jednu kompaniju.

- Moje sedmo pitanje je, ako je sve to tako i ako ste protiv rudarenja i Rio Tinta i ako ste zabrnuti za životnu sredinu i terate taj Rio Tinto koji ste vi doveli, kojem ste dali istražna prava i potvrđivali ih devet puta i promenili  Zakon o rudarstvu, zašto ste onda za kandidata za gradonačelnika  Loznice stavili osobu koja je prodala zemlju Rio Tintu - upitala je Brnabić.

Dodala je da nisu mogli da nađu nekog drugog ili da ih je baš briga da li je prodao zemlju Rio Tintu i da je cilj da se sve iskoristi sa političkom borbom koja nema veze sa posledicama poslovanja kompanije Rio Tinto.

Ona je navela da je opozicija tražila da se i voda proglasi strateškim nacionalnim resursom Srbije, i da su to tražili upravo oni koji su i litijum proglasili strateškim resurom, a danas su protiv njega.

- To su oni koji su prodali apsolutno sva izvorišta vode do 2008. godine i sada mi nije jasno kako traže da se voda proglasi nacionalnim resurom ako su je prodali. Knjaz Miloš iz Aranđelovca prodali su 2004. gogine, a Koka-kola je 2005. godine kupila Vlasinku koja proizvodi Rosu, dok je 2007. godine investiciona grupa sa Devičanskih ostrva kupila Mivelu za četiri miliona evra - rekla je Brnabić.

Dodala je da je sve ono što opozicija danas priča suprotno od onoga što su radili ranije i da je jedini odgovor na sve što ima priliku da sluša - licimerje.

- Istina je da sve ona što pričate danas suprotno od onoga što ste radili kada ste bili

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading