NEKO ĆE MORATI NA DUGOGODIŠNJU ROBIJU! Tužilaštvo potvrdilo: U toku postupak protiv zlatara ''Jokić''!

Autor: M. J. - B. K.

Vesti

17.09.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neosnovano podnosili zahtev za povraćaj PDV i oštetili državu za 12.000.000E

NEKO ĆE MORATI NA DUGOGODIŠNJU ROBIJU! Tužilaštvo potvrdilo: U toku postupak protiv zlatara ''Jokić''!

Foto: Srpski telegraf, Printscreen

Obaveštavamo vas da je u toku predistražni postupak u slučaju kompanije "S&L Jokić".
Ovom rečenicom, kojom je Više javno tužilaštvo u Beogradu odgovorilo na pitanje Srpskog telegrafa, potvrđeno je pisanje našeg lista o malverzacijama u zlatarama "Jokić", kojima je država oštećena za čak 12.000.000 evra.

Podsetimo, portal Republika je krajem avgusta ekskluzivno objavio informaciju da je kompaniji "S&L Jokić", kojoj pripada lanac ekskluzivnih zlatara u Beogradu, blokirano svih devet bankovnih računa, upravo zbog sumnje da su državu oštetili za oko 12.000.000 evra.

- Sledeći korak je plenidba imovine kako bi se namirio ogroman poreski dug - otkrio je tada naš dobro upućeni sagovornik.

Za šta se sve terete

- poreska utaja
- prevara u vezi s PDV
- pranje novca

I prethodno je naš portal u nekoliko navrata prvi (i jedini) pisao o teškim mahinacijama vlasnika, oca i sina Bojana i Branislava Jokića. Oni su, prema prijavi u koju smo imali uvid, izvozili zlato u Tursku i na osnovu toga neosnovano podnosili zahtev za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) ili zahtev za poreski kredit. Na taj način su počinili tri krivična dela: poresku utaju, prevaru u vezi s PDV i pranje novca.

Kriminalna šema je, prema prijavi, izgledala ovako: Jokićeva firma je u 33 navrata izvezla zlato turskoj firmi "Nadir doviz ve kiymetli maden ticar zetek mues", a jednom kompaniji "Nadir metal rafineri san ve tic". Obe firme su iz Istanbula.

- Ujedno, formirana je čitava mreža firmi u lancu navodne nabavke zlata. Utvrđeno je da se radi o fantomskim privrednim društvima koja navodno trguju zlatom i snabdevaju "S&L Jokić". Glavni dobavljač je bila firma "Komertit prom", za koju je poreska policija takođe utvrdila da je fantomska. Od početka do kraja, dakle, sve je bilo prevara, kojoj su na kraju nadležni stali na put - otkrio je naš izvor.

Mislili da su nedodirljivi

Očigledno je da su Jokići imali jake veze, koje su im pomogle da u dužem periodu nekažnjeno pljačkaju državni budžet za milionske iznose, sumnjaju istražni organi

- Jasno je da su mislili da su nedodirljivi čim su se usudili da se upuste u kriminalne radnje, pa se istražuje ko im je pomogao u toj nečasnoj raboti. Sumnja se da im je leđa čuvao neko od moćnika, a očekuje se da istraga utvrdi o kom se radi. U svakom slučaju, niko neće ostati van domašaja zakona - kaže sagovornik Republike.

Inače, na pitanja vezana za naša najnovija saznanja iz kompanije "S&L Jokić" nisu odgovorili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading