STUDENTI U STRAHU ZA DIPLOME! Panika posle afere na fakultetu MEF

Autor:

Vesti

17.09.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada sam pročitao na Republici da je MEF predmet tužilaštva, iskreno sam se zabrinuo, kaže jedan od roditelja

STUDENTI U STRAHU ZA DIPLOME! Panika posle afere na fakultetu MEF

Foto: Nebojša Mandić

Dešavanja na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF) ozbiljno su potresla studente i roditelje, koji se sada pitaju šta će biti s njihovim diplomama, ali i novcem koji su dali, a koji, kako navode, nije mali.

Naime, nakon pisanja Republike da je MEF predmet istrage Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog brojnih malverzacija, našoj redakciji obratio se veliki broj studenata, kao i roditelja, koji su, kako kažu, veoma zabrinuti.

Kako je za naš portal ispričao jedan od roditelja (ime i prezime poznato redakciji), on je za ceo ovaj slučaj saznao iz medija i ostao je, kako objašnjava, zatečen.

ĆUTALO SE GODINAMA

- Moj sin je na trećoj godini fakulteta i zaista je dobro dete, dobar student i nije mi bilo žao da izdvajam veći novac za njegovo obrazovanje. To je želeo, a moja obaveza kao roditelja je bila da mu to obezbedim. Ima velike planove, pa čak i odlazak u inostranstvo na usavršavanje, što im je, između ostalog, više puta nuđeno i na samom fakultetu. Kada sam pročitao šta se trenutno zbiva i da je MEF predmet tužilaštva, iskreno sam se baš zabrinuo. Naravno da smo krenuli da se raspitujemo detaljnije o celom događaju i da polako tražimo alternativu. Zaista nije lako, naročito što smo za ovaj kratak period saznali dosta toga, o čemu se godinama ćutalo - priča ovaj roditelj. On dodaje da se sada pojavio novi problem.

- Tek kada su javno obelodanjene neke stvari krenulo se s iznošenjem prljavog veša i sada se govori još o brojnim propustima na pomenutom fakultetu. Sve u svemu, glavno pitanje moje, a verujem i ostalih roditelja i studenata jeste šta će biti s diplomama i studentima koji sutra završavaju ovaj fakultet, ako nakon celog ovog skandala MEF izgubi akreditaciju, što se donekle i očekuje - pita se on.

Kako je istakao naš sagovornik, konkretan odgovor s fakulteta još uvek nisu dobili.

- Naravno da smo imali svi mi upite, ali niko od nas, makar roditelji i deca s kojima sam razgovarao, nije dobio konkretan odgovor. Dodao bih još da školovanje na MEF nije jeftino i da je zaista ozbiljan novac njima dat. Zato sam u jedno siguran, a to je da ću ako treba i pravno reagovati ukoliko za to bude bilo potrebe - kazao je on.

MILETIĆ: NOVČANA KORIST VAŽNIJA OD OBRAZOVANJA

Podsetimo, Dejan Miletić, profesor i direktor Nacionalne akademije za javnu upravu, komentarišući celu situaciju rekao je da je najveći problem u tome što privatni sektor, kada je reč o obrazovanju, u prvi plan stavlja profit, a ne obrazovanje.

- Počelo je da bude važnije da se ostvari novčana korist, a ne da se dobije kvalitetno obrazovanje. Društvena korist se sve više zanemaruje i kada je o toj temi reč, treba napraviti ozbiljne rezove kada je privatno školstvo u pitanju. Zbog ovakvih stvari i ne čudi što se privatne škole i fakulteti gledaju kao sredstvo za ličnu dobit, a ne kao ustanove u kojima se stiče kvalitetno obrazovanje, što svakako treba da bude glavni cilj - kazao je nedavno naš sagovornik.

IZVUČENO MILION EVRA

Podsetimo, portal Republika je juče objavio saznanja da je Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF) predmet istrage Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog brojnih malverzacija, te da su vlasnici preko firmi iz inostranstva do sada izvukli milion evra.

- Brojne malverzacije i propusti se dešavaju već duži vremenski period. Navikli su da se na takve stvari žmuri, pa su verovali da se ni sada neće ništa pokrenuti, međutim, prevarili su se. Sve malverzacije koje su do sada radili trenutno su predmet Višeg tužilaštva i to svi vrlo dobro znaju, samo što pokušavaju da celu stvar zataškaju kako informacije ne bi stigle do studenata - naveo je obavešteni izvor.

Na pitanja Republike, na fakultetu kažu da su u pitanju besmislice, te da cela priča nije tačna.

- Obaveštavamo vas da se prema našim saznanjima protiv Miodraga Brzakovića i Tomislava Brzakovića ne vodi istraga niti može da se vodi istraga za predmetno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - naveli su sa MEF i dodali:

- Navodi da su ova lica "izvukla" milion evra preko firme iz inostranstva je potpuna besmislica i gnusna laž koja ima za cilj samo da njima i Fakultetu nanese štetu, pa vas i tim povodom obaveštavam da takvim pisanjem vređate njihovu čast i ugled, te pretpostavku nevinosti, pa vas pozivam da se suzdržite od bespotrebnog neutemeljenog i lažnog izveštavanja - odgovorili su.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading