ORBANOVA BORBA ZA SRBIJU U BRISELU! Pomoć Mađarske na evropskom putu Srbije, mrzitelji u AGONIJI!

Autor:

Vesti

17.09.2024

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Budimpešta brutalno pritiska Brisel, prođe li im to, biće to prvi put nakon tri godine da je Vučić uspeo", poručuju iz Zagreba

ORBANOVA BORBA ZA SRBIJU U BRISELU! Pomoć Mađarske na evropskom putu Srbije, mrzitelji u AGONIJI!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Zvanična Budimpešta snažno podržava naše evropske integracije. Toliko da je mađarski premijer Viktor Orban ukazivao da Srbija mora što pre ući u Evropsku uniju, inače će je Brisel izgubiti. Otuda Mađarska, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU, čini sve da se u pristupnim pregovorima Srbije s Unijom otvori nekoliko poglavlja do kraja godine.

Nije zanemarljivo ni što su iz Evropske komisije ocenili da je naša država ispunila uslove za otvaranje klastera 3 - konkurentnost i inkluzivni rast.

Time bi bio načinjen značajan pomak pošto praktično tri godine nema konkretnog napretka u pregovaračkom procesu - od decembra 2021, kad je otvoren klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost nakon što je 2020. promenjena metodologija vođenja pregovora, čime je 35 pregovaračkih poglavlja grupisano u šest klastera. Status kandidata za članstvo u EU Srbija ima od 2012. i otvorila je 22 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Pastor: Uvek i svugde Mađarska se zalaže za prijem Srbije u EU

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže za Srpski telegraf da se uvek i svugde Mađarska zalaže za prijem Srbije u EU.

- To je vidljivo pogotovo kad njihov odnos uporedimo s odnosom određenih drugih susednih zemalja - zaključuje naš sagovornik.

DIPLOMATIJA

U tome, kako se saznaje u diplomatskim krugovima, Mađarska računa i na još dve-tri prijateljske države. Otpor, međutim, stiže od grupe zemalja koje evropske integracije neretko koriste kao alat za uslovljavanje Beograda, od KiM do RS. U tome prednjači (naravno) Hrvatska, što potvrđuju i tamošnja glasila poput Jutarnjeg lista, gde je objavljen tekst "Orban i Budimpešta brutalno pritiskaju Brisel" uz navode "prođe li im, biće to prvi put nakon tri godine da je Vučić uspeo".

- Veliki je pritisak EK, ali i pojedinih država članica, pre svih Mađarske, koja predsedava EU, da se u pristupnim pregovorima Srbije sa EU otvori nekoliko poglavlja. Ako se to dogodi, biće to prvi konkretan korak u tim pregovorima nakon gotovo tri godine, koliko je prošlo od zadnjeg otvaranja poglavlja. Komisija je verovatno u pravu kad navodi da je Srbija ispunila uslove za otvaranje klastera 3, koji se tiče tržišne konkurencije i privrednog rasta. No, problem je što u pristupnim pregovorima prema novom pristupu i metodologiji za otvaranje i zatvaranje bilo kojeg poglavlja mora postojati i napredak u poglavlju 23, koje se tiče vladavine prava. Tu EK često skače sebi u usta - navodi ovaj list, ne skrivajući zle namere prema našoj zemlji.

Foto: Printscreen Jutarnji list

Tekst u hrvatskom Jutarnjem listu

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da Hrvatska vodi kontinuiranu antisrpsku politiku, ne samo u pogledu evrointegracija, već je taj sentiment odavno postao fundament sveukupne hrvatske nacionalne platforme u pogledu njihovih državnih i političkih interesa. Svakako, pokušaće da blokiraju put Srbije u EU, čine to i sad, ali, kako ističe naš sagovornik, suverenistička politika i nacionalna strategija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sastoje se u naporima da naša otadžbina svoj evropski put trasira "preko Budimpešte" i naših mađarskih prijatelja i saveznika, a ne putem dodvoravanja neoustaškom, frustriranom i za Evropu nebitnom Zagrebu.

Srbija i EU - najvažniji datumi

- novembar 2000. - potpisan Okvirni sporazum EU sa SRJ, kojim je omogućena realizacija pomoći EU političkim i ekonomskim reformama
- 7. novembar 2005. - počeli su pregovori EU i Srbije i Crne Gore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju
- maj 2006. - EU otkazuje pregovore usled nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom
- 29. april 2008. - u Luksemburgu potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije
- decembar 2009. - stupio na snagu bezvizni režim s EU, čime se ukidaju vize za putovanja u države članice EU koje su deo tzv. šengenskog prostora
- 22. decembar 2009. - Srbija podnela zahtev za prijem u članstvo u EU
- 1. mart 2012. - Evropski savet odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU
- 21. januar 2014. - u Briselu održana prva međuvladina konferencija Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou
- 14. decembar 2015. - otvorena prva pregovaračka poglavlja: 32 (Finansijski nadzor) i 35 (Ostalo - normalizacija odnosa Beograda i Prištine)
- 18. jul 2016. - otvorena poglavlja: 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost)
- 13. decembar 2016. - otvorena poglavlja: 5 (Javne nabavke) i 25 (Nauka i istraživanje). Poglavlje 25 je privremeno i zatvoreno
- 27. februar 2017. - održana Peta međuvladina konferencija Srbije i EU i otvorena poglavlja: 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), 26 (Obrazovanje i kultura). Poglavlje 26 je privremeno i zatvoreno
- 11. decembar 2017. - održana Sedma međuvladina konferencija Srbije i EU i otvorena poglavlja: 6 (Pravo privrednih društava) i 30 (Ekonomski odnosi s inostranstvom)
- od juna 2018. do decembra 2019. otvorena su poglavlja: 33 (Finansijske i budžetske odredbe), 13 (Ribarstvo), 17 (Ekonomska i monetarna politika), 18 (Statistika), 9 (Finansijske usluge) i 4 (Sloboda kretanja kapitala)
- 5. februar 2020. - usvojena nova metodologija vođenja pristupnih pregovora, čime je 35 pregovaračkih poglavlja grupisano u 6 klastera
- 14. decembar 2021. - održana druga međuvladina konferencija od prelaska na novu metodologiju, na kojoj je otvoren klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost.

VODEĆE ZEMLJE

- Razume se, pitanja članstva Srbije u EU predstavlja političku odluku vodećih zemalja koje su njene članice, pre svih Nemačke i Francuske, svakako i SAD. Kad bi one, kako dodaje, konačno uvidele ispravnost stava premijera Orbana, Srbija bi brzo postala članica EU. Međutim, nezavisna, suverenistička politika predsednika Vučića nikad neće dozvoliti da Srbiju bilo ko ucenjuje, pa makar to bilo i članstvo u EU, tj. neće se nikad odreći svojih nacionalnih i državnih interesa, zarad bilo kojih prednosti kad je reč o spoljnopolitičkoj poziciji naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading