POKUŠAO DA SE UBIJE, SAKRILI PIŠTOLJ OD NJEGA, PA SE USUDIO NA OVO: Ovako su izgledali poslednji trenuci Josipa Broza Tita! Doktor koji mu je amputirao nogu otkrio detalje

Autor:

Vesti

17.09.2024

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji vođa tih dana je bio samo sena...

POKUŠAO DA SE UBIJE, SAKRILI PIŠTOLJ OD NJEGA, PA SE USUDIO NA OVO: Ovako su izgledali poslednji trenuci Josipa Broza Tita! Doktor koji mu je amputirao nogu otkrio detalje

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980., a mnogi ne znaju kako su izgledali njegovi posljednji trenuci. Njegov lični lekar Milomir Stanković napisao je knjigu "Tito između života i smrti" i dao intervjuje u kojima je, između ostalog, otkrio kako su izgledali poslednji dani predsednika SFRJ i njegova borba sa bolešću.

A ovako je sve počelo - pored Josipa Broza Tita bio je u njegovim poslednjim danima, a pre nekoliko godina je u intervjuu za RTS rekao kako je on prvi dao Titu dijagnozu koja ga je koštala života. Zbog brige o Titu Stanković je ispunio naredbu i ostavio svoju suprugu u Beogradu i nije je video šest meseci, jer je bio na poverljivom zadatku.

Takođe, otkrio je i detalje oko amputacije Titove noge za koju kaže da je došla prekasno. Rekao je i kako je sve oko Titovog lečenja bilo u tajnosti, kao i da nije mogao da prihvati svoju dijagnozu.

"Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posledica dijabetesa. To je bilo na butnoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao da učinim pa sam pokušao da ga nagovorim da ga pregleda lekarski konzilijum", prisetio se Stanković.

Tito je navodno odbijao da prihvati dijagnozu, ali nakon nekog vremena osetio je jak bol u nozi. Nakon nagovaranja dopustio je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan s istoka, drugi sa zapada. Oni su, kako govori Stanković, zaključili da je Tito u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena. Kako on nije pristajao ni na šta drugo osim lekova, sugerisali su da se pokuša bajpasom, ali da ga treba upozoriti da će, ako to ne uspe, uslediti amputacija.

"Rekao nam je: ‘Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi’. Kad je morao da ode u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao", otkrio je lekar i dodao da niko nije smeo da mu kaže da je amputacija neizbežna.

"Terapiju koja ne deluje produžavali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam", rekao je.

Nakon amputacije bio je zadovoljan jer je bila uspešna, ipak odugovlačenje zahvata uzelo je svoj danak.

"Pokušavali su da ga spasu na sve moguće načine - infuzijama, transfuzijama. Kad je video da je sve propalo, njegove poslednje reči bile su: ‘Šta bi sve ovo trebalo da znači?!’. E sad, ne znam je li se to odnosilo na neke njegove odluke ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti… Sredinom februara 1980. Tito više nije mogao da govori i do kraja je bio u veštačkoj komi", ispričao je Stanković koji je preminuo krajem 2019. godine.

Tito će ostati zapamćen i po burnom ljubavnom životu – imao je više ljubavnica i čak četiri supruge, od kojih je najpoznatija njegova poslednja i četvrta supruga Jovanka Broz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading