ČEKA NAS "MINI LEDENO DOBA", SPREMITE SE ZA NAJGORE: Meteorolog Ristić upozorio građane na jezivo nevreme koje će okovati Evropu!

Autor:

Vesti

17.09.2024

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zima će nastupiti bez upozorenja!

ČEKA NAS "MINI LEDENO DOBA", SPREMITE SE ZA NAJGORE: Meteorolog Ristić upozorio građane na jezivo nevreme koje će okovati Evropu!

Foto: Tanjug/J. PAP, Credit: Patrick Scheiber / imago stock&people / Profimedia

Nakon najtoplijeg leta i niza rekordno toplih meseci, meteorolog amater Ivan Ristić najavljuje da je pred nama znatno hladniji period od očekivanog. Ristić ističe da su promene cirkulacije na planeti Zemlji ozbiljne i da se nešto slično nije videlo još od šezdesetih godina prošlog veka kada je počelo mini ledeno doba. Navodi se da su i uragani postali neobično mirni, što nije zabeleženo u poslednjih 56 godina. Naučnici su zbunjeni ovim fenomenom, posebno zato što su sve prognoze ukazivale na jaku olujnu sezonu.

Promene u pustinjama i smena El Ninja i La Ninje

Velike promene nisu zaobišle ni pustinje, gde je došlo do poplava u Maroku i Alžiru, inače sušnim i planinskim pustinjskim predelima. Ekstremno visoke temperature proteklih godina posledica su fenomena El Ninjo, ali se očekuje da će uskoro nastupiti La Ninja, što će dovesti do jačanja ovog fenomena. Očekuje se da Srbija više neće biti topla tačka Balkana, a zima će verovatno biti hladnija. Temperature vazduha već su pale, a očekuje se da će biti svežije i sa više padavina.

Polarni vrtlog oduvao leto, evo šta sledi

Ivan Ristić upozorava da je polarni vrtlog definitivno oduvao leto iz našeg regiona. Predviđa se da će visinski ciklon sa centrom blizu nas uslovljavati povremenu kišu i jesenje temperature. Jesen i zimu će obeležiti sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Evropi. Očekuju se padavine - na početku jeseni kiša, a krajem jeseni i u toku zime sneg. Postoji mogućnost da nas sneg "iznenadi" već početkom novembra.

Povratak pravih zimskih dana

Ivan Ristić ističe da ga raduje mogućnost povratka pravih zimskih dana, ali napominje da bi nekadašnje zime bile jako teške za nas. Podseća da su nekadašnje zime bile izazovne, te da bi se ponovni dolazak pravih zima mogao pokazati kao teškoća za mnoge

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading