JELENA ŽARIĆ KOVAČEVIĆ I AN LUGON-MULAN OTVORILE RADIONICU: Međuopštinska saradnja – iskustva i izazovi

Autor:

Vesti

17.09.2024

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarska i Srbija daju primere jedna drugoj.

JELENA ŽARIĆ KOVAČEVIĆ I AN LUGON-MULAN OTVORILE RADIONICU: Međuopštinska saradnja – iskustva i izazovi

Foto: MDULS

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i novoimenovana ambasadorka Švajcarske u Beogradu An Lugon-Mulan otvorile su danas trodnevnu radionicu „Međuopštinska saradnja – iskustva i izazovi“ koja je posvećena razmeni iskustava i dobre prakse između korisnika bespovratnih sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju. 

Fond je osnovan u okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“ koji finansira Vlada Švajcarske, a kroz njega je od 2019. godine do danas podržano 16 projekata međuopštinske saradnje. Ukupna sredstva koja su dodeljena u ove svrhe iznose blizu 321.000 švajcarskih franaka. 

Ministarka Žarić Kovačević pohvalila je lokalne samouprave koje su koristile sredstva Fonda i zahvalila se Vladi Švajcarskoj na finansijskoj podršci. Ona je istakla da gradovi i opštine prepoznaju da je mehanizam međuopštinske saradnje u duhu reforme i transformacije javne uprave u servis građana. Dodala je da saradnja gradova i opština omogućava brži i bolji odgovor na sve veće potrebe lokalnih zajednica. 

„Međuopštinskom saradnjom dobija se mogućnost da se prevaziđu situacije u kojima se nalaze manje opštine, koje nemaju dovoljno kapaciteta da efikasno vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih. One sada mogu da udruže finansijske i ljudske resurse i organizuju zajedničke službe koje će raditi u korist građana“, naglasila je Žarić Kovačević, i dodala da MDULS nastavlja aktivno da promoviše i podržava međuopštinsku saradnju u Srbiji, te da će u sledećem javnom pozivu za raspodelu sredstava u okviru Fonda za lokal, jedinice lokalne samouprave moći da konkurišu za budžetska sredstva i sa projektima međuopštinske saradnje.

Na kraju, Žarić Kovačević je iskazala očekivanje da će međuopštinska partnerstva u Srbiji biti sve važnija, te da je ovo samo početak i podsticaj jedinicama lokalne samouprave da se udružuju. 

Ambasadorka An Lugon-Mulan istakla je da je dugi niz godina Švajcarska podržavala Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalnu konferenciju gradova i opština da unapredi saradnju između opština. 
„Ovaj pristup koji olakšava zajedničko pružanje usluga donosi rentabilnost i udruživanje resursa opština. Danas, oko 60% svih lokalnih samouprava su započele neki vid zajedničkog pružanja usluga. Time je stečeno značajno iskustvo i potvrđeno je da je ovakva saradnja delotvorna i zasnovana na stvarnim potrebama. Čestitam Ministarstvu na njihovoj odluci da nastave sa podsticajem ove saradnje u budućnosti“, izjavila je Lugon-Mulan. 

Inače, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju do sada su podržani projekti, odnosno međuopštinska partnerstva kojima se: unapređuje zoohigijena i komunalne delatnosti u lokalnim samoupravama; uspostavlja zajednička služba pravobranilaštva i interne revizije; uspostavlja specifičan servis namenjen slepim i slabovidim osobama za pristup informacijama i adekvatno zbrinjavanje ove ranjive grupe u vanrednim situacijama; unapređuje vodosnabdevanje i energetska efikasnost u javnoj rasveti; pruža podrška lokalnom stanovništvu kroz uspostavljanje zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana i unapređuje oblast smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Današnjem događaju prisustvovali su i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk i v.d. pomoćnika ministra Jovan Knežević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading