ONI SU HEROJI SRBIJE! Više od 30.000 intervencija za godinu dana! NAGRADE ZASLUŽNIM

Autor:

Vesti

17.09.2024

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Dan Sektora za vanredne situacije, a načelnik ove službe Luka Čaušić rekao je da su operativna srž vatrogasci-spasioci i

ONI SU HEROJI SRBIJE! Više od 30.000 intervencija za godinu dana! NAGRADE ZASLUŽNIM

Foto: sektor za vanredne situacije

Širom Srbije nizom aktivnosti danas se obeležava Dan Sektora za vanredne situacije, a načelnik ove službe Luka Čaušić rekao je da su operativna srž vatrogasci-spasioci i dodao da su za godinu dana pripadnici sektora imali više 30.000 intervencija.

Kako je istakao, ove godine je zabeleženo 9.000 više požara na otvorenom nego lane i da naglasio da je u većini slučajeva uzrok bio ljudski faktor, navodeći da se upravo u ovim situacijama videlo koliko je važna saradnja svih službi sektora za vanredne situacije, prenosi RTS.

Gašenje požara u kineskom tržnom centru bila je jedna od najzahtevnijih akcija ove godine, kaže Čaušić.

"Spaseno je 230 lokala i prema rečima komandanta u Beogradu, to je bilo najveće angažovanje ljudstva i tehnike u gradskom jezgru što se tiče vatrogasno-spasilačke brigade Beograd", ističe Čaušić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je da će danas zaslužnim pripadnicima Sektora biti uručene nagrade, a na trgovima i parkovima širom Srbije biće prikazana vatrogasna tehnika, koju će građani moći da pogledaju.

Taktičko-tehničkim zborom čačanskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona na Trgu narodnog ustanka u Čačku, obeležen je Dan Sektora za vanredne situacije i jubilej, 15 godina od osnivanja Sekotra.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Čačka Milan Erić rekao je da je u današnjem prikazu vatrogasne opreme (u ovom gradu) akcenat stavljen na prisustvo dece predškolskog uzrasta, kako bi naučili da se snađu i reaguju u slučaju opasnosti.

On je istakao da su pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačak u toku ove godine učestvovali u gašenju požara i van granica Republike Srbije.

"U roku od 10 minuta, ljudi donose odluku, ostavljaju porodicu, kuću, grad i spremamo se i u roku od pola sata su stavljeni na raspolaganju državi Srbiji. U periodu od 28. maja do 1. juna imali smo međunarodno sadejstvo u Republici Grčkoj kada su se odvijali šumski požari", kazao je Erić.

U okviru nedelje humanosti i povodom obeležavanja Dana sektora za vanredne situacije, u Zrenjaninu je 25 vatrogasaca-spasilaca uzelo učešće na akciji dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama zrenjaninskog Crvenog krsta. Pozivu Crvenog krsta se odazvalo 33 potencijalnih davalaca, a prikupljene su 32 jedinice ove dragocene tečnosti.

U sklopu obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije u Beogradu je održana je i konferencija u znak sećanja na preminulog načelnika Sektora Predraga Marića, koji je preminuo od posledica kovida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading