Potrošači ogorčeni: Sadržaj proizvoda koji smo svi voleli kao deca više nema veze s onim na šta smo navikli

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

17.09.2024

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni slatkiš uz koji su odrastale generacije definitivno više nema isti ukus. Mnogi su primetili razliku, ali nisu bili sigurni o čemu se radi. Zato smo u emisiji "Potrošačka patrola" uporedili deklaracije omiljenog slatkiša iz osamdesetih i danas...

Potrošači ogorčeni: Sadržaj proizvoda koji smo svi voleli kao deca više nema veze s onim na šta smo navikli

Foto: Republika.rs

 

Kvalitetnih sastojaka je sve manje.


Da, već je jasno da govorimo o eurobloku/eurokremu...

Prema sastavu koji se može pročitati na starim pakovanjima i deklaracijama sadašnjih, udeo lešnika je smanjen sa 10% na 3%, kakao sa 9% na 4%, a i mleka je manje.

S druge strane, najštetniji sastojak u slatkišu je nesumnjivo ulje, kog umesto nekadašnjih 26,5%, sada ima 31,5.

SASTOJCI EUROBLOKA

- šećer

- potpuno hidrogenizovana palmina mast

- obrano mleko u prahu (12,5%)

- kakao-prah s redukovanim sadržajem kakao-masti (6%)

- lešnik (3%)

- surutka u prahu

- suncokretovo biljno ulje

- emulgator sojin lecitin

- arome

U kompaniji "Svislajon" su verovatno mislili da se ova promena neće primetiti. Ili im je bilo (i ostalo) svejedno. Išli su očigledno na tu na kartu da će se ova poslastica kupovati po navici kao stari, dobro poznati brend.

Mnogi kažu spolja gladac, a iznutra jadac!

Lešnici sa pakovanja prosto mame da ih pojedeš, a poješćete ih samo ako ih kupite zasebno jer ih u eurobloku ima samo u tragovima.

Navikli smo da poznati brendovi neprimetno svojim proizvodima menjaju gramažu, ukus i sastav, ali slučaj eurobloka (nije drugačije ni skremom, međutim, za ovu emisiju i tekst uzeli smo euroblok) je sve nadmašio. "Svislajon" je toliko smanjio količinu lešnika i kakaoa da su potrošači ogorčeni.

Kao što rekosmo, isti slučaj je i s eurokremom: isti naziv, na etiketi puno lešnika i kakaoa, a deklaracija govori drugačije tako da nije ni čudo što ovaj krem ima promenjenu teksturu i što se ne topi u ustima.

Zanimljivo je da na sajtu proizvođača piše da su recepturu promenili na zahtev potrošača, ali da je ukus ostao prepoznatljiv?! Narodski rečeno, koga, bre, farbate! I, dodajmo, zar vas nije sramota?

- Euroblok sam kupovao od detinjstva. Danas me, međutim, više podseća na plastelin nego na kakao-poslasticu. Ili, hajde da budem blaži, na bugarsku čokoladu s buvljaka. To više nije ni E od eurokrema i verujte, baš se osećam prevareno - rekao nam je Milan Adamović, jedan od ogorčenih potrošača koji nam se javio.

Nije, dakle, u pitanju klasična prevara već nefer odnos Svislajona prema potrošačima. Ali, baš, baš nefer.

RECEPTURA

Ono što se ne zna jeste i da se omiljeni slatkiš više ne proizvodi po italijanskoj recepturi, te da firma koja je osmislila prvi eurokrem odavno ne postoji.

Da ponovimo, novi sastav je naznačen na deklaraciji, ali se očigledno mnogima ne dopada. Dakle, ako vam se čini da je ovaj proizvod bio ukusniji kad ste bili mali, u pravu ste. A slike koje "grme" s omota?

Njih, nažalost, ne možete pojesti.


 

POREĐENJE

Stari eurokrem

- šećer 52%

- kakao 9%

- lešnik 10%

- biljna ulja 26%

- obrano mleko 10%

 

Novi eurokrem

- šećer 51%

- kakao 4%

- lešnik 3%

- biljna ulja 31,5%

- mleko u prahu 8,5%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading