ISTORIJA IPAK NIJE ISPISANA: Ivica Kralj ostaje "rekorder" Evropskih prvenstava!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

15.06.2024

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerni meč ovogodišnjeg Evropskog prvenstva mogao je da uđe u istoriju fudbala na Starom kontinentu...

ISTORIJA IPAK NIJE ISPISANA: Ivica Kralj ostaje "rekorder" Evropskih prvenstava!

Foto: www.profimedia.rs

Ako se po jutru dan poznaje, “panceri” su već posle prve utakmice i otvaranja šampionata pokazali da će, uz “Gordi Albion” i Francuze, biti glavni favorite za osvajanje pehara, na koji čekaju 28 godina, još od Engleske 1996.

Nemačka je na startu EVRO 2024 do nogu potukla reprezentaciju škotske. Slavili su "panceri" rezultatom 5:1, a čini se da su lako mogli da postignu barem još toliko pogodaka, ali su nakon furioznog prvog poluvremena, u nastavku meča "povukli ručnu" i rutinski priveli meč kraju.

Zahvaljujući navedenom, Ivica Kralj, nekadašnji golman reprezentacje tadašnje SR Jugoslavije, ostaje zvanični rekorder svih smotri evropekog fudbala.

Naime, naša reprezentacija, tada pod imenom Jugoslavija, svoj poslednji meč na Evropskom prvenstvu odgirala je u okviru četvrtfinala EVRO 2000 protiv Holandije. Utakmica je odigrana na stadionu Fudbalskog kluba Fejenord u Roterdamu 25. juna 2000. godine pred 47.700 navijača i okončana je trijumfom domaćina rezultatom 6:1 čime je zabeležen najubedljiviji trijumf na svim do sada odigranim Evropskim prvenstvima, a Ivica Kralj je ušao u fudbalske anale kao prvi i za sada jedini golman koji je tokom meča evropske smotre fudbala, primio šest pogodaka u jednom meču.

Foto: Profimedia

Stojković i Kralj ne žele da se sećaju navedenog meča

 

priliku da se barem izjednači sa Kraljem, imao je Angus Gan, ali je on u već navedenom duelu sa Nemcima, "samo" pet puta vadio loptu iz mreže.

Da podsetimo, na navedenom Evropkom prvenstvu 2000. godine, tadašnja selekcija Jugoslavije je u okviru grupe C prvo remizirala sa Slovenijom 3:3, savladana je Norveška minimalnim rezultatom 1:0, a u psolednjoj utakmici u grupnoj fazi nesrećno su "plavi" poraženi od Španaca 3:4.

Kao drugoplasirana ekipa u grupi Jugodlavija se plasirala u četvrtfinale gde je usledio navedeni potop.

- EVRO 2000, četvrtfinale:

Holandija - Jugoslavija 6:1 (2:0)

Stadion: FK Fejenord, Roterdam

Gledalaca: 47.700

Strelci: Klajvert 24`, 38`, 54`, Govedarica (a.g.) 51`, OVermars 78`, 90+1`; Milošević 90+3`

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading