OVO JE PUTINOV BUNKER - ŠEF KREMLJA STREPI OD UDARA DRONOVA NA REZIDENCIJU! Palatu VALDAJ brane svi mogući PVO sistemi

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

21.07.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samom dvorištu dvorca su "Panciri", a u bližoj i daljoj okolini S-300 i S-400

OVO JE PUTINOV BUNKER - ŠEF KREMLJA STREPI OD UDARA DRONOVA NA REZIDENCIJU! Palatu VALDAJ brane svi mogući PVO sistemi

Foto: profimedia-0765447890, Foto Nexta, AP Sergei Guneyev,

Satelitski snimci otkrili su šta je šef Kremlja postavio u dvorištu i okolini najstrože čuvane rezidencije u Rusiji, koju su zapadni mediji prozvali "Putinova palata za beg". Te slike potvrđuju prisutnost najmanje sedam moćnih PVO sistema oko dvorca Valdaj, severno od Moskve, ali se pretpostavlja da ih ima bar još toliko, ako ne i više, u okolnim gustim šumama.

Nakon sve veće aktivnosti dronova iz Ukrajine, rezidencija Vladimira Putina u ruskom mestu Valdaj, gde on provodi mnogo vremena, sada je ojačana s više sistema protivvazdušne odbrane, piše Njuzvik (Newsweek).

POTVRDA INSTITUTA

Neki su izveštaji na početku rata u Ukrajini tvrdili da je jedan sistem "Pancir"instaliran u blizini palate. Sada, međutim, satelitske slike potvrđuju prisutnost najmanje sedam takvih sistema raspoređenih u samom dvorištu strogo čuvanog kompleksa.

Foto: Foto Nexta

Posebno je branjen i obližnji aerodrom

Moćnu i mnogobrojnu protivvazdušnu zaštitu potvrdio je i Institut za proučavanje rata (ISW). ISW sugeriše da je raspoređivanje tolikog broja PVO sistema (lansera i projektila) deo šire strategije zaštite ciljeva visoke vrednosti od napada ukrajinskih bespilotnih letelica, koje sve više prodiru duboko u rusku teritoriju, prevaljujući neopaženo na desetine i stotine kilometara. Isto važi, naravno, i u obrnutom smeru.

Sistem "Pancir", koji se proizvodi u nekoliko varijanti i više puta je tokom godina modernizovan, predstavlja sistem kratkog i srednjeg dometa, koji se obično koristi za uništavanje aviona, helikoptera, projektila ili manjih nadolazećih pretnji, poput dronova. Poznat po svom NATO imenu sa-22 grejhaund, može presresti ciljeve udaljene između 20 i 40 kilometara.

Satelitski snimci napravljeni u julu ukazuju i na prisutnost druge neidentifikovane vojne tehnologije u blizini predsedničke palate. Dodatne analize kanala Neksta identifikovale su još najmanje 11 mobilnih sistema zemlja-vazduh S-300/400, te veći broj radarskih stanica dugog dometa raspoređenih oko rezidencije Vajdaj. Vojni analitičari ne isključuju mogućnost da bi se među gustom šumom koja okružuje dvorac moglo kriti svašta drugo.

O kopnenim preprekama, naravno, ne treba ni govoriti.

Među nešto daljim postavljenim odbrambenim sistemima najvidljivija se nalazi na ostrvu Rjabinovo, 3,2 kilometra od Putinove rezidencije. Drugi, oko pet kilometara od palate, uz obližnji put, čuva bunker ruskog predsednika, koji je, kako se smatra, predviđen kao sklonište u slučaju raketnog, pa i nuklearnog napada. Osam kilometara od Putinove palate je sistem u kompleksu aerodroma "Valdaj avia", koji se često koristi i za civilno vazduhoplovstvo, odnosno razne privatne letove.

IPAK IMA RUPA

Neki, međutim, smatraju da je ovaj vazdušni bedem i te kako podložan probijanju. Kako navodi čelnik Centra za analizu strategija i tehnologija sa sedištem u Moskvi Ruslan Puhov, ovakvo pokrivanje PVO sistemima nema smisla i omogućuje ukrajinskim bespilotnim letelicama da zaobiđu protivvazdušnu odbranu i napadaju iz nepokrivenih smerova. Koliko je u pravu, pitanje je, s obzirom na to da je teško verovati da bi Putin rizikovao i ostavio bilo koji koridor bez ozbiljne vazdušne zaštite.
Ipak, u januaru je ukrajinski list RBC objavio tekst u kojem se tvrdi da je tokom noćnog napada dronovima, kojima je upravljao Kijev, na skladište nafte u Sankt Peterburgu, jedan od dronova uspešno preleteo palatu Valdaj. Pozvali su se na izvor iz specijalnih službi.

Nalazi se u oblasti Novgorod

Valdaj, jedna od Putinovih omiljenih rezidencija (Ukrajinci sve vreme koriste reč sklonište), nalazi u ruskoj oblasti Novgorod. Ostale značajne rezidencije uključuju Boharov ručej u Sočiju i razne službene zgrade u Moskvi, piše Njuzvik.

Kijev pogođen dronom koji ne mogu videti radari

Dronovi su, bez ikakve sumnje, postali glavna udarna igla za obe strane u ratu koji je počeo u februaru 2022. ruskom invazijom na Ukrajinu. Od tada, bespilotne letelice su u velikoj meri unapređene, a Ukrajinci su sami pre dva dana saopštili da je Kijev pogođen ruskim dronom koji je bio neuhvatljiv za radare jer je sve vreme leteo na samo 2-30 metara visine, što je velika novina.
Kako je navedeno, ukrajinski eksperti odmah su prionuli na analizu ostataka drona, čiju su sliku objavili, da bi shvatili u čemu je caka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading