ZAUSTAVITE OVO LUDILO! EKSKURZIJA OD ŠEST DANA 84.900 DINARA! Roditelji učenika svake godine ovce za šišanje - dokle više?!

Autor:

Vesti

21.07.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treća beogradska gimnazija poslala samo jednu ponudu, bezobrazno visoku, za put u Italiju

ZAUSTAVITE OVO LUDILO! EKSKURZIJA OD ŠEST DANA 84.900 DINARA! Roditelji učenika svake godine ovce za šišanje - dokle više?!

Foto: Tanjug /Sava Radovanovic, Balkan fun logo, ST/Tamara Pavišić, Printscreen, ST/Dragan Kadić

Iz godine u godinu roditelji su sve više šokirani ponudama koje dobijaju od škola za ekskurzije, koje dostižu mesečni budžet siromašnijih porodica. Uprkos protestima, situacija se ne menja, pa se tako ređaju ponude od 700, 800, pa i 900 evra za pet ili šest dana provoda u inostranstvu.

PLJAČKA SE NASTAVLJA

Upravo jedna takva stigla je roditeljima Treće beogradske gimnazije u Beogradu, a da stvar bude još gora, bila je i jedina.

Foto: ST/Tamara Pavišić

 

- Džaba pritisak medija, pljačka roditelja se nastavlja. Treća gimnazija poslala samo jednu ponudu roditeljima za matursku ekskurziju - Italija, šest dana, autobusom, 84.900 dinara. Sve to u četiri rate, prva rata odmah 10. jula, a na ekskurziju se ide u oktobru, kada je otplate - napisala je jedna korisnica Tvitera, koja je imala uvid u roditeljsku grupu, gde je pomenuta ponuda stigla.

S obzirom na vreme koje će đaci provesti u odlasku i povratku, u hotelu će praktično boraviti samo pet dana.

- Molim?! To je ponuda za matursku ekskurziju? Nas dvoje smo bili u Hurgadi, izlet Dolina kraljeva, piramide i sve to za 499 po osobi! Neki od roditelja su se bojažljivo pobunili, ali kada su videli da nema reakcije ostalih, stali su... Mi roditelji smo krivi, treba da odustanemo od izleta i ekskurzija po tim cenama. Ovce i jesu za šišanje, ja sam na sličnu turu otišla za 200 evra - glasili su samo neki od komentara.

Foto: Printscreen

CRNO NA BELO - Šta vredi ovoliki novac

Jedan od roditelja čije dete pohađa Treću beogradsku gimnaziju (ime i prezime poznato redakciji) kazao je za Srpski telegraf da su svi bili neprijatno iznenađeni bezobraznom ponudom.

BEZ ODGOVORA

- Za Treću gimnaziju važi da tamo idu deca imućnijih roditelja. Čak i da je to potpuno tačno, a nije, ovde se ne radi samo o novcu. Koliko god para neko da ima, zašto da bude ovce za šišanje?! Meni je žao što se niko od roditelja nije stvarno pobunio, bilo je gunđanja da je to pljačka, ali niko od tih roditelja nije hteo da stane tom na put i da zahteva od direktorke da izađe i sa drugim ponudama - rekao je ovaj ogorčeni roditelj.

Iz Ministarstva prosvete su nam odgovorili da oni nisu prava adresa za ovo pitanje.

- Izbor agencije za realizaciju nastave u prirodi i ekskurzije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke (Zakon o javnim nabavkama), dok postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana - navode iz Ministarstva i dodaju da nastavnik, razredni starešina dalje obaveštava roditelje o programu, ceni, izboru agencije, kao i uslovima putovanja, kao i da na kraju savet roditelja daje saglasnost za realizaciju.

Na pitanja koja je naš list poslao Trećoj beogradskoj gimnaziji, kao i agenciji Balkan fan, koja je ovu ponudu i dala, odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

Zvanična žalba izostala

Iz Ministarstva kažu i da oni ne određuju cene ekskurzija i da na to ne mogu da utiču.

- Kada je u pitanju slučaj koji navodite, a koji se vezuje za Treću beogradsku gimnaziju, Ministarstvu prosvete, Republičkoj prosvetnoj inspekciji i Gradskoj prosvetnoj inspekciji, nije upućena pritužba na postupanje ove škole u postupku izbora organizatora ekskurzije - odgovorili su iz Ministarstva.

Seničić: Traže luksuz, pa se bune

Aleksandar Seničić, direktor Jute, za Srpski telegraf kaže da agencije formiraju cene na osnovu više kriterijuma.

- U ceni imate i iznajmljivanje autobusa, smeštaj, hranu, dnevnice nastavnog osoblja. Jedan od glavnih problema svakako je to što se roditelji obrate medijima, a ne pokušavaju sami da reše takve probleme. S druge strane, većina zahteva da im deca budu u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama, a da ne govorim o tome da ogroman broj njih traži da to budu hoteli sa tri, četiri, pa i pet zvezdica i onda kada dobiju ponudu, nastaje problem - objašnjava Seničić i dodaje:

- Mislim da je ključni problem, jer se u Savet roditelja ne šalju oni roditelji koji zaista žele time da se pozabave i da sa direktorom formiraju onakav zahtev za javnu nabavku kakav bi svima bio prihvatljiv.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vera

21.07.2024 19:50

Sramota.