SPREMITE SE ZA DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Evo kada stiže zahlađenje u Srbiji!

Autor:

Vesti

21.07.2024

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slede padavine i pad temperature

SPREMITE SE ZA DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Evo kada stiže zahlađenje u Srbiji!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema najavi meteorologa, Srbiju će u sredu zahvatiti novi talas zahlađenja, sa jutarnjim temperaturama ispod 20 stepeni. Ovo će predstavljati značajnu promenu u odnosu na prethodne dane.

Hladni front i promene u vremenskim prilikama

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da će hladni front sa severozapada ući kroz "Bečka vrata" i doneti umeren severozapadni vetar, koji će dodatno doprineti rashlađivanju od prethodnih vrućina i sparina. ECMWF model prognozira više kiše u sredu, dok GFS model ne predviđa značajnu količinu padavina.

Mapa potencijalnog kretanja padavina

Ristić je objavio mape potencijalnog kretanja padavina i pljuskova u sredu, ukazujući da će padavine najpre zahvatiti severozapad Srbije, da bi se potom proširile na centralno područje, uključujući i Beograd. Ipak, istakao je da će detaljnija prognoza padavina biti poznata dan unapred.

- Duvaće i umeren severozapadni vetar koji će nam dodatno pomoći da se rashladimo od ovolikih vrućina i sparina. Trenutno ECMWF koji ja koristim za start modela forsira više kiše u sredu dok GFS skoro da je nema u svakom slučaju osvežiće. U jutarnjim časovima temperatura svuda u četvrtak i petak, 25. i 26. jula ispod 20 stepeni. Završava se i period tropskih noći naročito u većim gradovima, dok će maksimalna biti od 26 stepeni do 31 stepen - naveo je Ristić u svojoj prognozi.

Osveženje i mogući vremenski nepogode

Meteorolog amater Marko Čubrilo takođe potvrđuje dolazak osveženja, navodeći da će maksimalna temperatura noću u nekim delovima Srbije biti samo 13 stepeni. Očekuje se da hladan front donese pojačan severozapadni vetar i padavine, uz mogućnost vremenskih nepogoda.


Čubrilo ističe da temperaturni pad neće dugo trajati, te da se već krajem jula očekuje povratak visokih temperatura od 34 stepena. Kako je naveo, početkom avgusta se očekuje blago svežije vreme, ali uz nestabilne vremenske prilike.

- Danas i u ponedeljak promenljivo oblačno, ponegde uz pljuskove i toplo ali bez velike vrućine. Noći će biti malo prijatnije uz minimume od +16 do +22 stepena Celzijusa, dok će se dnevni maksimum kretati od +27 do +32 stepena Celzijusa, lokalno oko +34 stepena Celzijusa. U utorak toplo i uglavnom suvo, dok će u sredu tokom dana preko nas preći hladan front koji će doneti padavine i pojačan severozapadni vetar uz konkretnije osveženje. Ponegde će biti uslova i za vremenske nepogode. U sredu maksimum od oko +19 na zapadu do oko +32 na istoku regiona. Do narednog vikenda svežije uz povremene pljuskove i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima", naveo je Čubrilo. Krajem jula vraćaju se vrućine Ipak, on je pojasnio da temperaturni pad neće potrajati dugo, te ćemo se već krajem jula vratiti na temperature od 34 stepena. "Dnevni maksimum od +17 do +25 stepeni Celzijusa, noću često samo oko +13 stepeni Celzijusa. Od sledećeg vikenda postepeno otopljenje pa bi sam kraj jula doneo lokalne maksimume i oko +34 stepena Celzijusa. Početkom avgusta malo svežije ali nestabilno - napisao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading