NESREĆNICI, BOG ĆE VAM SUDITI! Ruski PATRIJARH KIRIL oštro osudio Albance koji su spalili KRSTOVE kod Prištine!

Autor:

Vesti

15.09.2024

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Otvoreno skrnavljenje Časnog Krsta izazov je za sve hrišćane, naročito za braću Srbe na Kosovu i Metohiji"

NESREĆNICI, BOG ĆE VAM SUDITI! Ruski PATRIJARH KIRIL oštro osudio Albance koji su spalili KRSTOVE kod Prištine!

Foto: Tanjug/AP

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je bogohuljenjem akciju kosovskih Albanaca koji su spalili hrišćanske krstove tokom festivala održanog na ruševinama drevnog grada Ulpijana kod Prištine.

- Sa dubokom gorčinom saznao sam za bogohulnu akciju kosovskih Albanaca na ruševinama antičke Ulpijane. Kompozicija od tri krsta, koja podseća na događaje iz svete istorije na Golgoti, javno je spaljena na lokalnom festivalu u okviru jeftinog performansa. Otvoreno skrnavljenje lika Časnog krsta – izazov je za sve hrišćane i vređanje njihovih osećanja: i pravoslavnih i katolika, među kojima ima i kosovskih Albanaca - napisao je patrijarh Kiril u pismu upućenom srpskom patrijarhu Porfiriju.

On je pojasnio da je „gnusni čin” izveden na Kosovu i Metohiji – „svetoj srpskoj pokrajini, za čiju dehrišćanizaciju se dugo i uporno bore neprijatelji Krsta Gospodnjeg i Svetog Pravoslavlja”.

- Deca Ruske Crkve čuvaju sećanje na veliki broj srpske braće i sestara koji su ubijeni ili prognati sa svog ognjišta, na hiljade porušenih krstova i spomenika na srpskim grobljima, na stotine crkava i manastira Crkve Svetog Save, oskrnavljenih, spaljenih ili dignutih u vazduh od strane ekstremista - zaključio je poglavar Ruske Pravoslavne Crkve.

Podsećamo, u najstarijem manastiru Sankt Peterburga, predsednik Rusije i poglavar Ruske pravoslavne crkve obeležili su 300 godina od prenosa moštiju svetog kneza, pored koga počiva i jedan od najuticajnijih Srba 18. veka, Sava Vladislavić.

U tišini Blagoveštenske crkve, pod svodovima bogato ukrašenim freskama i ikonama, predsednik Putin se poklonio moštima svetog kneza, prisetivši se velikih trenutaka ruske istorije. Patrijarh Kiril, u duhu bratstva crkve i države, darovao je predsedniku ikonu Aleksandra Nevskog, simbol neprekinutog duhovnog nasleđa koje spaja vekove prošlosti sa izazovima sadašnjice.

Lavra Aleksandra Nevskog, najstariji i najveći manastir u Sankt Peterburgu, osnovan je po volji Petra Velikog, koji je 1710. izabrao mesto za ovu svetinju, želeći da time učvrsti temelje novog glavnog grada Rusije. Među svetim zidovima manastira ne počivaju samo ruski velikani. Grob Savatija Vladislavića, poznatog kao Sava Vladislavić, stoji kao podsećanje na srpske korene utkane u rusku istoriju. Vladislavić, jedan od najuticajnijih Srba 18. veka, bio je verni savetnik i diplomata na dvoru cara Petra Prvog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading