PUŠTENA U RAD PLATFORMA ZA OBAVEŠTAVANJE GRAĐANA O ELEMENTARNIM NEPOGODAMA! Od sada nam stižu SMS upozorenja!

Autor:

Vesti

15.09.2024

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je da se na najbrži mogući način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

PUŠTENA U RAD PLATFORMA ZA OBAVEŠTAVANJE GRAĐANA O ELEMENTARNIM NEPOGODAMA! Od sada nam stižu SMS upozorenja!

Foto: Shutterstock

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području danas je zvanično puštena u rad, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Kako je saopštilo to ministarstvo, uspostavljanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio je zajednički rad i zaključivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Elektronska platforma omogućiće hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavljivanja obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na autoputu.

Zajednički cilj oba ministarstva je da se na najbrži mogući način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

U narednom periodu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema. 

Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke. 

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija napominje da će paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Republika Srbija ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti.

BONUS VIDEO

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading